Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice: Corect diagnosticată, malnutriția poate fi tratată, cu ajutorul unui specialist

Scădere ponderală, marcată prin pierderea de țesut adipos și masă musculară (cu un indice de masă corporală – IMC < 18,5 kg/m2), stare accentuată de oboseală, hipotermie, adică scăderea sub normal a temperaturii corporale, edeme localizate la nivelul membrelor inferioare bilateral, piele uscată și deshidratată, pierderea pilozității corporale sunt doar câteva dintre simptomele ”de alarmă”, ce pot indica malnutriția. O afecțiune care, corect diagnosticată, poate fi tratată, cu ajutorul unui specialist, după cum a arătat, într-un interviu pentru platforma Despreobezitate.ro, Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Hyperclinica Medlife Oradea.

 Cui să se adreseze pacienții

Alte simptome indicate de medic se referă la: scăderea imunității cu creșterea riscului de a contacta infecții, care altfel nu ar apărea; dificultate de concentrare cu letargie și chiar pierderea cunoștinței; probleme de respirație și tulburări de ritm cardiac.

”În mod uzual, malnutriția poate fi diagnosticată de orice medic care constată că un pacient are o greutate sub normal și o lipsă vizibilă a țesutului adipos. De cele mai multe ori, totuși, diagnosticul este realizat de către medicul nutriționist cu specializare în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Totuși, să nu omitem că malnutriția este frecvent întâlnită în populația pediatrică, ca atare este frecvent diagnosticată și de pediatru”, a explicat Dr. Oana Pop.

Schimbări necesare în modul de viaţă

”În primul rând, este important a fi corect diagnosticată, în caz contrar, poate duce la diverse afecțiuni care pot pune în pericol chiar viața pacientului. În cazul în care malnutriția survine în copilărie, poate duce în timp la diverse afecțiuni cronice. Este foarte important ca persoana care suferă de malnutriție să aibă un plan alimentar variat, cu principalii nutrienți – carbohidrați, proteine, lipide, vitamine, minerale și apă, dar și să beneficieze de o educație nutrițională corectă. Să nu uităm că se recomandă inclusiv suplimentarea cu vitamine și minerale, atunci când se constată deficite nutriționale accentuate”, a mai arătat medicul.

 

Sursa foto: Claudiu Szabo