Pacienţii care suferă de diabet de tip 2 şi cei care au afecţiuni ale tiroidei sunt în imposibilitatea de a-şi continua tratamentul din cauza faptului că de pe piaţă lipsesc medicamentele necesare, atrag atenţia medicii de familie. Ei mai spun că este nevoie ca reţetele pentru pacienţii cronici să poată fi eliberate pe email. 

Medicii de familie atrag atenţia că Metforminul utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2 şi levotiroxina pentru tratarea bolilor tiroidiene lipsesc din farmacii. Ei solicită asigurarea accesului la medicaţia de bază pentru pacienţii cu boli cronice, pentru că orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viaţa acestora în pericol.

De asemenea, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de familie Bucureşti-Ilfov, doctor Rodica Tănăsescu, spune că este necesară o hotărâre din partea autorităţilor din sănătate în privinţa pacienţilor cronici, astfel încât să poată fi eliberată reţeta prin mail.

Rodica Tănăsescu: Sunt pacienţii cronici stabil. Pentru ei avem solicitarea către recidenţi de a le putea elibera a reţetele, fără ca ei să se prezinte în cabinet. Pentru pacienţii cronici care nu au boala perfect stabilizată, atunci da este nevoie ca aceştia să se prezinte la cabinet, nu fără a da un telefon înainte, în aşa fel încât să nu se creeze aglomerare în faţa cabinetelor.

La finalul săptămânii trecute, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spunea că pentru Metformin există înlocuitori, iar în privinţa levotiroxinei, adică a Euthyroxului, deficienţa se va rezolva săptămâna aceasta.

Sursa: Radioiasi.ro