Rezultatele a două noi studii arată că infecția cu Covid-19 poate afecta celulele producătoare de insulină din pancreas și le poate schimba funcția, de aici și explicația conform căreia oamenii sănătoși anterior dezvoltă diabet după ce s-au infectat.

Medicii din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijorați de numărul tot mai mare de pacienți care au dezvoltat diabet, fie în timp ce erau infectați cu coronavirus, fie la scurt timp după ce s-au vindecat.

Mai multe teorii s-au luat în considerare pentru a se putea explica această creștere a noilor cazuri de imbolnaviri cu diabet.

Una este că virusul infectează celulele pancreatice prin același receptor ACE2 găsit pe suprafața celulelor pulmonare și interferează cu capacitatea lor de a produce insulină (hormonul care ajută organismul să regleze nivelurile de glucoză din sânge).

Astfel, s-a arătat că răspunsul anticorpilor la virus ar putea afecta accidental celulele pancreatice, iar inflamațiile din alte părți ale corpului pot face țesuturile mai puțin sensibile la insulină.

Pentru a putea fi sigur de noile presupuneri, prof. Shuibing Chen de la Weill Cornell Medicine din New York a examinat diferite celule și organoizi (grupuri de celule cultivate în laborator care imită funcția organelor) în încercarea de a identifica care ar putea fi infectate de Covid. Rezultatele au sugerat că plămânii, colonul, inima, ficatul și organoidele pancreatice ar putea fi infectate, la fel ca celulele creierului care produc dopamină.

Alte teste au arătat că celulele beta producătoare de insulină din pancreas sunt susceptibile și că odată infectate, aceste celule produc mai puțină insulină, precum și hormoni produși de obicei de diferite celule pancreatice.

„Numim acest proces transdiferențiere. Practic, celulele beta care secretă multă insulină încep să amestece hormoni diferiți. Asta ar putea oferi o perspectivă suplimentară asupra mecanismelor patologice ale Covid-19”, susține Prof. Chen.

Cercetătorii au observat un fenomen similar la unele persoane cu diabet de tip 2, chiar dacă boala este asociată cu faptul că țesuturile corpului devin mai puțin sensibile la insulină.

Și alte cercetări realizate de Prof Francesco Dotta, Universitatea din Siena, Italia au confirmat faptul că virusul Sars-Cov-2 atacă celulele pancreatice vizând proteina enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) de pe suprafața lor și că celulele beta producătoare de insulină exprimă niveluri deosebit de ridicate ale acestei proteine.

„Acest studiu aprofundează înțelegerea modului în care diabetul și Covid-19 interferează. Rezultatele obținute vor ajuta la dezvoltarea unor modalități noi și eficiente de a trata persoanele cu risc sau care suferă de diabet și care se infectează cu Covid-19. Totuși, vaccinarea împotriva Covid-19 rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva virusului”, au subliniat cercetătorii.

Rezultatele studiului realizat de Prof. Shuibing Chen au fost prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) de la sfârșitul lunii septembrie.

 Material preluat și tradus de pe Theguardian.ro.