Tehnologia de decontaminare a aerului, UVION, promovată în România de compania LIAMED, începe să dea roade. Compania din Brașov a pus la dispoziția Căminului de bătrâni Dr. Teofil Mija din Săcele al Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana“ Brașov două astfel de aparate pentru a fi testate, iar rezultatele au fost remarcabile.

Pe lângă faptul că imediat după punerea în funcțiune aparatelor UVION, în cămin nu s-a mai înregistrat niciun caz pozitiv de COVID, rezidenții de aici au putut să își reia în mare parte activitățile normale. „Din luna decembrie 2020, am folosit cele două aparate UVION aproape non-stop în spațiile cele mai expuse. Ele ne-au permis să reluăm slujbele la capela căminului, servirea mesei împreună ca un moment de socializare, spectacole, vizite și alte activități normale și mult așteptate în căminul nostru. De când am folosit aceste aparate, niciunul dintre oamenii care fuseseră negativi anteriror nu s-a contaminat. Eficiența lor este mult peste așteptări și ne gândim ca ele să devină o dotare nelipsită din spațiile Christianei, atât la căminul de bătrâni din Săcele, cât și la policlinica noastră din Brașov”, a explicat Sergiu Pol, vicepresedintelui AFMC Christiana Brașov.

Niciun caz pozitiv în ultimele săptămâni

Căminul Dr. Teofil Mija din Săcele al Asociatiei Christiana găzduiește 70 de bătrâni, fiecare suferind de diferite afecțiuni. O parte dintre ei, cât și o parte a din personalul căminului, au fost depistați pozitiv cu COVID 19, însă, din fericire, cu toții au avut forme ușoare. De la începutul lunii decembrie, de când cele două aparate UVION au fost puse în funcțiune în incinta căminului de la Săcele, aici nu s-a mai înregistrat niciun caz pozitiv.

„Într-un așezământ în care la schimbul de ture intră sau ies 40 de angajați în 24 de ore, și în care unii dintre cei îngrijiți, datorită vârstei și afecțiunilor, nu țin minte regulile sanitare specifice COVID, stăpânirea epidemiei este ori imposibilă, ori posibilă, dar cu măsuri inumane pentru vârstnici, măsuri pe care nu ne-a lăsat inima să le luăm. Măsurile arhicunoscute promovate de autorități au funcționat bine la Christiana până la valul de toamnă, când am fost nevoiți să găsim singuri alte soluții. Din partea autorităților sanitare nu am primit soluții concrete de oprire a răspândirii, care să fie eficiente în căminele de bătrâni. La sfârșitul lunii noiembrie s-a zărit o rază de speranță sub forma ajutorului oferit de la prietenii Christianei – compania brașoveană LIAMED. Ne-au pus la dispoziție două aparate de decontaminare a aerului prin ionizare. Este singura tehnologie nepericuloasă pentru om, putând fi folosită în prezența vârstnicilor, angajaților și vizitatorilor. Lămpile cu ultravilote sunt periculoase pentru ochi, iar nebulizatorul cu biocide este periculos pentru respirație. Ambele pot fi folosite doar în încăperi din care au ieșit oamenii. Să mutăm zeci de vârstnici care sunt la pat ca să decontaminam aerul din camera, ar fi fost un proces care putea să contamineze mai mult decât să decontamineze. Ne trebuia o soluție care să funcționeze în prezența oricui. Această tehnologie este cea folosită de apratele UVION de ionizat aerul”, au mai explicat reprezentanții Asociației Christiana.

Aparatele UVION au fost utilizate în mod deosebit în zona spațiilor commune: sala de mese, sala de vizite, sala de triaj, clubul, dar și în capela centrului.  Suprafața acestor zone variază între 35 si 70 mp.

De sărbători, existența aparatelor de decontaminare a aerului a făcut posibilă, în siguranță, organizarea a câtorva mici activități de sărbători care au readus zâmbetul beneficiarilor căminului:  colind la club în ziua de Crăciun, concert de Anul Nou, reluarea servirii mesei în sala dedicată (ca metoda de întâlnire și socializare), reluarea slujbelor la capela căminului, permiterea vizitelor din partea familiilor.

 

Cum funcționează aparatele UVION?

Dispozitivele UVION ajută la decontaminare a aerului, prin producerea de ioni negativi și ozon (O3), reușind astfel să distrugă virusuri, fungi, mucegaiuri și sporii din aer, și în același timp, să curețe aerul de particule, polen și agenți pe bază de etilenă, asigurând o atmosferă sterilă.

Ionii negativi sunt atomi de oxigen inodori cu electroni în exces. Ozonul este o moleculă cu 3 atomi de oxigen. Aceștia contribuie la împrospătarea aerului prin neutralizarea mirosului din mediu înconjurător. Suma ionilor negativi și  pozitivi are o valoare constantă în mediul înconjurător. Scopul sistemului UVION este de a crește ionii de oxigen care interacționează cu virușii. Când acești ioni interacționează cu virusul, formează hidroxil un compus care ajuta la  dezactivarea oricărui virus. Tehnologia de ionizare este o soluție superioară, deoarece tratează proactiv aerul din spațiul ocupat la sursa contaminării.