Potrivit unui nou studiu publicat recent se arată că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate îmbunătăți funcția rinichilor la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Medici recomandă ca persoanele cu boli renale cronice (CKD) să limiteaze consumul de proteine în dieta lor, deoarece unele studii au sugerat că un aport ridicat de proteine ​, în special din carne, este legat de progresia mai rapidă a CKD. Dar noul studiu pare să intre în conflict cu aceste descoperiri anterioare și arată că beneficiile limitării carbohidraților la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și CKD pot depăși orice riscuri cauzate de un consum mai mare de proteine.

Pentru cel mai recent studiu, cercetătorii au urmărit 143 de adulți cu diabet de tip 2, cu o vârstă medie de 61 de ani, care au urmat o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați timp de peste doi ani. Această dietă s-a bazat pe îndrumarea conform căreia participanții au trebuit să reducă aportul de alimente cu amidon sau zahar, cum ar fi pâinea, cartofii și orezul și să le înlocuiască cu alte opțiuni, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructe de pădure, nuci, lactate cu conținut ridicat de grăsimi, ouă, pește și carne. În timp ce această dietă a fost concepută pentru a îmbunătăți controlul glicemiei, cercetătorii se așteptau ca funcția renală să se înrăutățească la majoritatea participanților, atât din cauza diabetului, cât și a vârstei lor.

S-a observat că dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este strâns legată de îmbunătățirea funcției renale

În cei peste 2 ani, cât au fost monitorizați participanții la studiu, creatinina serică (analiză a sângelui care reflectă funcția rinichilor) s-a îmbunătățit cu o medie de aproximativ 0,05 mg/dl. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, intervalul tipic pentru creatinina serică este de 0,74-1,35 mg/dl pentru bărbați și 0,59 până la 1,04 mg/dl pentru femei. Mai mult, participanții au pierdut în medie 9,5 kilograme (20,9 kilograme) și au văzut nivelul A1C (o măsură a controlului pe termen lung al glicemiei) îmbunătățindu-se cu o medie de 2,0%, reprezentând o scădere dramatică a nivelului mediu al glicemiei. De fapt, la 97% dintre participanți s-a văzut un control îmbunătățit al glicemiei.

Cercetătorii au menționat că toți participanții la acest studiu au avut funcție renală normală sau doar CKD ușoară, astfel ei recomandă mai multe cercetări pentru a afla dacă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este o opțiune sigură și benefică pentru persoanele cu CKD moderată până la severă.

Dar pe baza acestor rezultate, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu tip 2 care doresc să își păstreze funcția renală sănătoasă și să obțină alte beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Studiul a fost publicat în revista Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity.

Material preluat și tradus de pe Diabetesselfmanagement.com