Doi specialiști recunoscuți ai comunității de nefrologie din România, prof. dr. Ina Kacso și prof. dr. Adrian Covic, viitorul și actualul Președinte al Societății Române de Nefrologie, au fost invitații speciali ai dezbaterii profesionale organizate la Cluj Napoca, la începutul lunii august și dedicate Actualităților în boala cronică de rinichi. Întâlnirea este parte a programului de Management Modern în Nefrologie dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea partenerului B.Braun Avitum încă din anul 2013.

Prof. dr. Ina Kacso de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca a abordat tema noutăților pe care Ghidul KDOQI din 2019 le aduce în privința accesului vascular. ”Este primul ghid complet care vine după o foarte lungă perioadă, varianta anterioară datând din anul 2006. Noul ghid a  necesitat patru ani de muncă și a impus revizuirea a 4600 de manuscrise, având drept rezultat 26 de linii directoare pentru abordarea corectă a accesului vascular” a precizat prof. dr. Kacso în deschiderea întâlnirii de la Cluj.

Noutățile ghidului KDOQI 2019 în ceea ce privește accesul vascular

Prof. Dr. Ina Kacso a vorbit despre proprietățile unui acces vascular ideal, dar și despre principalele schimbări de abordare pe care le aduce noul ghid: “Accesul vascular ideal ar trebui să fie ușor de creat, să îl putem utiliza repede, să îl putem folosi pentru mult timp, să ne asigure un flux bun și să aibă complicații puține. Noutatea cea mai importantă și schimbarea de paradigmă pe care o aduce noul ghid este schimbarea focusului de la accesul vascular în sine, către pacient.”

Ideile principale susținute de noul ghid pun în centrul fiecărei decizii medicale interesul, confortul și preferințele pacientului. “Accesul vascular este al pacientului și trebuie să servească acestuia și la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Toți pacienții sunt diferiți și trebuie ales accesul vascular potrivit pentru fiecare dintre aceștia. Aceasta este ideea susținută și argumentată pe întreg parcursul noilor ghiduri”a arătat Prof. Dr. Ina Kacso în intervenția sa.

 

Nefropatia diabetică: tratamentul intensiv este o posibilă soluție?

Nefropatia diabetică și cum facem un management modern al pacientului cu boală cronică de rinichi și diabet au fost punctele centrale al intervenției Prof. Dr. Adrian Covic, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, în cadrul dezbaterii profesionale organizate la Cluj în 6 august 2021.

Aproape un sfert dintre pacienții care dezvoltă boală cronică de rinichi (24%) au această afecțiune din cauza diabetului zaharat.  Mai mult, s-a dovedit în ultimii ani, că diagonsticul la vârste tinere al diabetului crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta complicații renale.

E firesc să ne întrebăm în acest moment: Merită să diagnosticăm precoce nefropatia diabetică? Iar ca răspunsul să fie unanim DA, ar trebui în primul rând să avem soluții pentru încetinirea progresiei bolii. Iar în al doilea rând, ar trebui să vedem dacă toate cazurile vor progresa și ar trebui să avem instrumente prin care să identificăm acest lucru. Progresia este un factor idependent de risc și mortalitate. Vom avea pacienți care nu progresează, unii care progresează foarte rapid și unii care fluctuează, iar o posibilă soluție ar fi aplicarea unui tratament intensiv”a susținut Prof. Dr. Adrian Covic, Președintele Societății Române de Nefrologie în cadrul intervenției sale.

Studiile realizate în ultimii ani în Europa, pe grupuri mai mari de pacienți nu au reușit însă să confirme rezultatele foarte bune ale primului studiu – STENO 1, dezvoltat într-un centru foarte bun de diabet din Danemarca. Încă sunt dezbateri la nivel mondial dacă terapia intensivă este cu adevărat o soluție, un alt studiu realizat în ultimii doi ani în Japonia aducând din nou date care confirmă primele teorii din studiul STENO 1.

Datele noi ne arată că tratamentele intensive funcționează mai bine la pacienții avansați și nu la cei incipienți, iar impunerea unui tratament intensiv trebuie să țină cont întotdeauna de evaluarea corectă a fiecărui pacient” a declarat prof. Dr. Adrian Covic în cadrul intervenției sale din dezbaterea de la Cluj.

 

Simpozionul Actualități în boala cronică de rinichi organizat la Cluj Napoca la începutul lunii august 2021 este o inițiativă a partenerului B.Braun Avitum, implementată cu susținerea Oameni și Companii. Întâlnirea face parte din programul național de educare și informare profesională dedicat bolii cronice de rinichi și comunității de nefrologie din România dezvoltat încă din anul 2013 și în cadrul căruia au fost organizate întâlniri cu medicii în 7 orașe din țară, respectiv la Suceava, Timișoara, Reșita, Tg. Mureș, Cluj Napoca, Botoșani și Tg. Jiu.

Din august 2021 comunitatea de nefrologie din România are la dispoziție și o platformă digitală proprie www.nefrologia.ro, dezvoltată de echipa Oameni și Companii.