Diabetul este o boală cronică caracterizată prin hiperglicemie. În diabetul de tip 1 (T1D), hiperglicemia este cauzată de distrugerea autoimună a celulelor β, ducând la deficit de insulină. Debutul bolii la o vârstă mică este considerat tipic T1D, dar persoanele de orice vârstă pot fi afectate și până la 50% din cazuri încep la maturitate.

Neuropatia diabetică ar putea contribui la acest risc crescut direct prin efecte asupra forței musculare și indirect prin efecte asupra echilibrului, forței musculare și a mersului.

Majoritatea persoanelor care suferă de T1D sunt adulți. Neuropatia diabetică este rezultatul leziunilor la nivelul nervilor și duce la anomalii senzoriale.

Diabetul este un factor de risc cunoscut pentru apariția fracturilor osoase. O serie de metaanalize au raportat un risc crescut de fracturi la persoanele cu diabet zaharat. Riscul variază în funcție de tipul bolii și este crescut la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.

Cea mai recentă meta-analiză a raportat o creștere de aproape cinci ori a riscului de fracturi de șold în T1D și o creștere cu 33% a diabetului de tip 2 (T2D). Analiza anterioară a constatat o scădere de 15% a riscului de fracturi la încheietura mâinii și o creștere cu 30% a riscului de fracturi ale gleznei, dar datele au venit în principal de la pacienții cu T2D.

Mecanismele pentru creșterea riscului de fractură nu sunt pe deplin stabilite, dar este probabil să fie multifactoriale. Absorptiometria cu raze X cu energie duală (DXA) poate preveni fracturile.  În general, densitatea minerală osoasă (BMD) este scăzută la persoanele cu T1D, dar scăderea mică a BMD nu explică magnitudinea creșterea riscului de fracturi.

Deși a fost descrisă reglarea neuronală a metabolismului osos, niciun studiu nu a investigat efectul neuropatiei diabetice asupra scheletului. DSPN este o neuropatie distală simetrică predominant senzorială care afectează până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat. Ataxia senzorială rezultată poate afecta, de asemenea, echilibrul și crește riscul de cădere.

 

Studiul integral pe Journal of Bone and Mineral Research