Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 depinde de fapt de o combinație de factori de risc, după cum a arătat Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, vicepreședinte  al Asociației Central-Europene pentru Diabet (CEDA), într-un interviu pentru 360medical.ro.

”Deși nu se pot modifica factorii de risc legați de istoricul familial, vârsta, rasa sau etnia, este posibil să se intervină asupra factorilor de risc modificabili precum obezitatea/supraponderea, dieta hipercalorică, hipertensiunea, dislipidemia, consumul de tutun și alcool, sedentarismul. Sunt dezvoltate o serie de calculatoare de risc sau chestionare ce includ combinații ale factorilor mai sus mentionați și care pot indica destul de precis predictibilitatea unui diagnostic de diabet zaharat tip 2. Aceste metode de apreciere a riscului sunt foarte utile, usor de aplicat și la îndemâna tuturor. Pe de altă parte, Legea prevenției în Diabet, tocmai acest aspect își dorește să reglementeze, intervenția activă asupra factorilor de risc la întreaga populație din România”, a explicat Conf univ. dr. Pantea.

În opinia sa, intervențiile asupra factorilor modificabili pot ajuta la întârzierea sau chiar prevenirea diabetului zaharat de tip 2; se poate reduce riscul de diabet sau se poate întârzia dezvoltarea acestuia făcând schimbări sănătoase:

  • Greutatea: Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de a dezvolta diabet. Pierderea a 5% până la 10% din greutatea corporală – pe lângă activitatea fizică regulată – poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet. Pentru majoritatea oamenilor, un calculator de indice de masă corporală va oferi o greutate țintă bună pentru înălțimea fiecarui individ.
  • Activitate fizică: inactivitatea fizică este un factor cheie de risc modificabil pentru prediabet și diabet de tip 2. Activitatea fizică regulată ajută la scăderea rezistenței la insulină. Aceasta înseamnă că organismul își poate folosi propria insulină mai eficient în timpul excercițiilor fizice regulate. O plimbare rapidă de 30 de minute de cel puțin cinci zile pe săptămână reduce semnificativ riscul de diabet și boli de inimă. Pentru sănătatea cardiovasculară generală, recomandările sun cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobă de intensitate moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă (sau o combinație a celor două);
  • Fumatul: statutul de fumător este deosebit de important pentru pacientul aflat la risc sau care are diabet. Recomandările sunt de a înceta consumul de tutun, dar nu întotdeauna este posibil și de aceea există o serie de instrumente care pot fi folosite pentru abandonul consumului de Adicția de tutun este greu de stăpânit, de aceea dispozitivele noi, atât cele de tip vaping cât și cele care se bazează pe tehnologia de tutun încălzit, par a fi o alternativă mai puțin daunătoare în comparație cu fumatul, ba mai mult, o mare parte dintre pacienți, odată ce au adoptat aceasta modalitate de consum, au reușit chiar să abandoneze complet fumatul.
  • Dieta: este important să se consume alimente sănătoase în cantitățile potrivite. Dieta este unul dintre cei mai importanți factori de risc modificabili pentru prediabet și diabet de tip 2. La modul unanim acceptat, se recomandă un plan alimentar care să includă fructe și legume, cereale integrale, carne de pasăre fără piele, pește, leguminoase, uleiuri vegetal, nuci și semințe nesărate. O dietă sănătoasă ar trebui, de asemenea, să înlocuiască grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate și polinesaturate, să evite grăsimile trans, să reducă colesterolul și sodiul (sarea) și să limiteze carnea roșie și procesată, carbohidrații rafinați și băuturile îndulcite.
  • Alcool: Consumul intens de alcool poate provoca inflamații la nivelul pancreasului și poate limita capacitatea acestuia de a produce suficientă insulină. Alcoolul poate provoca leziuni hepatice și adaugă mai mult zahăr și amidon în dietă, care trebuie fie folosite, fie depozitate sub formă de grăsime. Moderați-vă consumul de alcool. Asta înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei sau două băuturi pe zi pentru bărbați.
  • Stres: toată lumea simte stres, dar oamenii reacționează diferit. Gestionarea stresului din viața fiecarui individ este o parte importantă a vieții sănătoase, nu numai pentru diabet, ci și pentru bolile de inimă și multe alte afecțiuni.
  • Somn: adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Somnul aduce beneficii întregului organism, inclusiv inimii și creierului. Îmbunătățește starea de spirit, memoria și raționamentul. Cercetările au arătat, de asemenea, că prea puțin sau prea mult somn este legat de un control slab al diabetului.
  • Tensiunea arterială: pe lângă faptul că provoacă leziuni cardiovasculare, hipertensiunea arterială netratată este asociată cel mai des cu instalarea complicațiilor diabetului. Persoanele cu diabet zaharat și HTA ar trebui să mențină o tensiune arterială mai mică de 130/80 mm Hg. Tensiunea arterială normală este sub 120/80 mm Hg.
  • Nivelurile de colesterol (lipidele): Diabetul este asociat cu ateroscleroza (întărirea arterelor) și boala vaselor de sânge. Colesterolul „bun” HDL scăzut și/sau trigliceridele mari pot crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Urmând un plan alimentar sănătos, efectuarea unei activități fizice regulate și atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase pot ajuta la îmbunătățirea nivelurilor anormale de lipide. Uneori, sunt necesare și medicamente pentru a reduce și menține în limite normale valorile colesterolului și trigliceridelor.