Anul 2020 fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății ca “Anul Internaţional al asistenţilor medicali şi al moaşelor”, astfel încât și Ziua Mondială a Diabetului, marcată în data de 14 noiembrie, se concentrează în acest an pe promovarea rolului asistenților medicali în prevenirea și gestionarea diabetului. Potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, una din zece persoane suferă de diabet.

Pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 sunt  dependenți de insulină, având în vedere că organismul lor nu produc o cantitate suficientă, astfel încât nivelul glucozei din sânge poate fi controlat doar prin administrarea acestui hormon. La nivel mondial, însă, 90% dintre diabetici au diabet zaharat de tip 2. Acest lucru înseamnă organismul lor nu proceseasă corect insulina produsă, asfel încât nivelul glucozei din sânge trebuie monitorizat în permanență și ținut sub control cu ajutorul unei diete atente însoțită de activitate fizică. Granița dintre diabetul de tip 2 și cel de tip 1 este, însă, extrem de fragilă.

Diabetul impune monitorizare permanentă

Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieții. Cel tip 2, în special însoțit de obezitate, se asociază mai frecvent și cu deficit de vitamine si minerale, care au un rol esential în  susținerea sistemului imunitar. După cum se știe, în timpul infecției cu noul Coronavirus starea de inflamație este exacerbată, ceea ce duce la aparitia complicatiilor severe în cazul diabeticilor. Nu e de mirare de ce pacienții cu diabet au fost catalogați în grupa 1 de risc în cazul infectării cu SarsCov2.

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat sunt predispuși, de asemenea, să dezvolte dezvolte boli cardiovasculare, renale, iar vederea le este serios afectată. Tocmai de aceea, sănătatea lor trebuie monitorizată în permanență.

Relația dintre diabet și bolile arteriale periferice

Diagnosticarea timpurie a bolilor arteriale periferice, tratamentele bine formulate și un plan de management al bolii sunt de o importanță crucială pentru fiecare pacient, dar, în special, pentru diabetici. Asta deoarece diabetul are un efect disruptiv asupra diagnosticării bolilor arteriale periferice și contribuite la creșterea incidenței și a severității acestora.

O metodă de diagnosticare a bolilor arteriale periferice are la bază calcularea indicelui gleznă-braț. Acesta este un instrument valoros în evaluarea nu doar a prezenței și severității bolilor arteriale periferice cât și a diagnosticării stării cardiovasculare generale – este recunoscut și rolul său în creșterea preciziei evaluării riscurilor cardiovasculare, alături de scorul Framingham FRS. Procedura în sine este relativ simplă și implică măsurarea tensiunii arteriale la nivelul gleznei și la nivelul brațului. Aceste proceduri sunt urmate de calcularea unui scor prin împărțirea tensiunii de la nivelul gleznei la valoarea cea mai mare obținută la nivelul unuia dintre cele două brațe.

Scorul indicelui gleznă-braț în cazul acestor pacienți este, de obicei, neobișnuit de mare și este inutil în diagnosticare. Din fericire, arterele degetelor de la picioare sunt rareori afectate în cazul pacienților cu diabet, lucru care le face potrivite pentru măsurarea precisă a tensiunii arteriale. Prin urmare, în cazul pacienților cu diabet, indicele gleznă-braț este înlocuit de indicele deget-braț. Indicele deget-braț, la fel ca indicele gleznă-braț, este valoros în diagnosticarea bolilor arteriale periferice, o valoare scăzută a acestuia poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare la diabetici tip 2, dar și progresia neuropatiei diabetice.

Meteodă modernă de evaluare a indicelui gleznă-braț și deget-braț

Sunt disponibile câteva soluții de diagnosticare pentru evaluarea indicelui deget-braț, dar puține la fel de versatile ca MESI mTABLET cu modulele de diagnosticare indice gleznă-braț și indice deget-braț. Această soluție personalizată de diagnosticare permite evaluarea rapidă și ușoară a indicelui gleznă-braț și salvarea rezultatelor testului în dosarul medical electronic al pacientului, stocat pe MESI mRECORDS. Pe de altă parte, dacă scorul gleznă-braț obținut este inutil, pacientul poate fi imediat supus evaluării indicelui deget-braț, pentru a se suplimenta diagnosticarea.

Diagnosticarea bolilor arteriale periferice în cazul pacienților diabetici poate fi împiedicată de artere ce nu pot fi analizate, făcând necesară suplimentarea indicelui gleznă-braț cu indicele deget-braț, ambele putând fi efectuate folosind un sigur dispozitiv de diagnosticare, cu sistem de administrare EMR integrat.

Sistemul MESI mTABLET a fost introdus în exclusivitate în România de compania LIAMED și a fost implementat cu succes de clinica Clinica Emerald din București care monitorizarea, la domiciliu, a pacienților cu ajutorul sistemului MESI mTABLET. Acesta este compus dintr-o tabletă de uz medical, care integrează diverse instrumente de diagnostic wireless și aplicații de măsurare rezultatele măsurătorilor sunt sincronizate cu HR electronic, și sunt accesibile tuturor celor care au acces la un grup de lucru, creat de un medic care utilizează mTABLET. Modulele de diagnostic wireless fac posibile toate măsurătorile importante, precum ECG, SPO2, tensiune arterială, indice gleznă-braț etc.