Prezentă la recentul Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, a detaliat pentru portalul RoDiabet.ro câteva din temele principale abordate la acest eveniment.

“Congresul a avut foarte multe teme și subiecte interesante, dar ce m-a atras cel mai mult au fost temele abordate legate de prevenția și tratarea obezității, legătura sa cu alte boli și cum putem preveni alte afecțiuni atunci când tratăm obezitatea. De asemenea o altă temă interesantă a fost cea legată de psihologia pacientului și cum anume trebuie noi să abordam acest pacient care suferă de multiple afecțiuni, precum diabet zaharat, probleme cardiovasculare, renale, cu alte cuvinte un pacient cu multiple comorbidități”, spune Dr. Oana Pop.

În opinia medicului orădean, aceste congrese sunt deschizătoare de drumuri și idei pentru generația tânără și trebuie să fim recunoscători seniorilor din domeniu care ne împărtășesc experiența lor profesională in cadrul acestor congrese.

Pentru prima oară am putut discuta și despre un medicament ajutor în cadrul obezității. Se înțelege de la sine că obezitatea este în strânsă legătura cu diabetul, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm obezitatea pentru a preveni diabetul. Doar un procent mic dintre persoanele care suferă de obezitate nu prezintă prediabet sau diabet zaharat, dar studiile au evidențiat că în timp și aceste persoane pot dezvolta treptat prediabet și respectiv diabet zaharat! Ca atare, pentru a preveni diabetul ca boală cronica, întâi trebuie tratată obezitatea ca boală și în sfârșit pe lângă modificarea completă a stilului de viață avem și un medicament cu rezultate excepționale!”, a ținut să completeze Dr. Oana Pop.

Aceasta subliniază că noutățile farmacologice și din domeniul tehnologiei medicale prezentare la fiecare congres sunt de actualitate și binevenite in practica medicală, fie ca vorbim despre medicamente sau gageturi medicale de ultima generație.

“Dezbaterea care m-a atras cel mai mult a fost cea în care s-a prezentat GLP-1 injectabil – Saxenda – tratamentul inovator pentru obezitate, care a intrat pe piața românească de la finele anului trecut. Cu toții ne-am bucurat până în prezent și ne vom bucura de acest medicament, ce are rezultate atât de bune la pacienții noștri care suferă de obezitate!”, a concluzionat Dr. Oana Pop.