Un nou studiu evidențiază beneficiile potențiale ale includerii cerealelor străvechi în modelele alimentare pentru persoanele cu diabet. Această nouă analiză a 29 de studii randomizate controlate sugerează că cerealele străvechi precum ovăzul, orezul brun și meiul pot produce rezultate pozitive în îmbunătățirea profilurilor lipidice și a gestionării diabetului zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, studiul indică și necesitatea unor cercetări suplimentare, având în vedere variabilitatea și limitările datelor analizate. Descoperirile, publicate în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, subliniază importanța alegerilor dietetice în gestionarea diabetului, alături de tratamentele medicale tradiționale.

 

Studierea impactului cerealelor străvechi asupra diabetului zaharat

Cercetătorii au evaluat eficiența diferitelor tipuri de cereale străvechi în gestionarea diabetului. Studiile au implicat un total de 1.809 de participanți, cu o proporție ușor mai mare de bărbați (55,2%) și o vârstă medie de aproximativ 56 de ani. Majoritatea participanților au avut diabet de tip 2, un singur studiu incluzând persoane cu diabet de tip 1.

În medie, participanții trăiau cu diabet zaharat de aproximativ 14 ani, mulți gestionându-și afecțiunea cu medicamente orale sau o combinație de medicamente orale și injecții de insulină. Toate studiile incluse au analizat factorii de risc cardiovascular, cum ar fi greutatea corporală, zahărul din sânge și colesterolul, cu rezultate semnificative diferite. Cu toate acestea, nu au abordat alte aspecte vitale ale managementului diabetului, cum ar fi satisfacția pacientului, bunăstarea generală și rentabilitatea utilizării cerealelor străvechi în tratamentul diabetului.

Studiile incluse în analiză au examinat cel mai frecvent efectele ovăzului, orezului brun, hrișcăi sau semințelor de chia asupra diabetului. În special, doar o fracțiune din studii (24%) a folosit cereale integrale, nerafinate în cercetările lor. Folosind software specializat, cercetătorii au combinat și analizat diversele date ale studiilor pentru a identifica tendințele consecvente în ceea ce privește impactul cerealelor străvechi asupra diabetului.

 

Cerealele străvechi îmbunătățesc nivelul de glucoză din sânge

Majoritatea studiilor (96,5%) au sugerat un efect pozitiv al consumului de cereale străvechi asupra diverșilor markeri ai diabetului, inclusiv nivelurile de insulină, hemoglobina A1c, glicemia a jeun și nivelurile de colesterol. Dintre cerealele străvechi studiate, ovăzul s-a remarcat prin potențialul său de a îmbunătăți semnificativ colesterolul și nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ceea ce era susținut de cercetările anterioare.

Orezul brun a arătat, de asemenea, efecte benefice, în special asupra HbA1c și indicelui de masă corporală (IMC), dar nu și asupra altor markeri de zahăr din sânge și colesterol, ceea ce este parțial aliniat cu cercetările anterioare, potrivit autorilor studiului. De asemenea, de remarcat, meiul a avut un efect semnificativ asupra greutății corporale, cu toate acestea, autorii studiului recomandă interpretarea acestei constatări cu precauție din cauza factorilor potențial de confuzie din studiile incluse.

În schimb, în ​​ciuda beneficiilor lor cunoscute pentru sănătate, semințele de chia nu au demonstrat o influență semnificativă asupra markerilor diabetului în această meta-analiză, posibil din cauza dimensiunilor mici ale eșantionului implicate.

Studiul a constatat că ”boabele străvechi” ar putea aduce beneficii celor cu diabet zaharat de tip 2, dar este posibil ca rezultatele să nu fie complet de încredere din cauza variabilității studiilor.

 

Cerealele străvechi stimulează sănătatea metabolică

Medical News Today a vorbit cu Dr. Avantika Waring, MD, un medic certificat în endocrinologie, diabet și boli metabolice și director medical la 9amHealth, care nu este implicat în studiu, despre modul în care cerealele străvechi pot îmbunătăți rezultatele în cazul bolnavilor de diabet.

Waring a explicat: „Există o varietate de substanțe fitochimice în cerealele vechi, integrale, inclusiv flavonoide și acizi fenolici (proprietăți antioxidante, antiinflamatorii) și fitosteroli (inima sănătoasă și îmbunătățesc profilul lipidic) care pot îmbunătăți sănătatea metabolică generală și pot îmbunătăți gestionarea glucozei din sânge și a colesterolului în diabetul zaharat de tip 2.” Ea a remarcat, de asemenea, că „stratul consistent de tărâțe, în cazul cerealelor integrale neprelucrate, se descompune lent, prevenind astfel creșterea glicemiei, ceea ce poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea gestionării diabetului”.

Eliza Whitaker, un dietetician înregistrat și consilier medical în nutriție la Dietitian Insights, care nu a fost implicată în studiu, a vorbit, de asemenea, cu MNT despre concluziile studiului. Ea a subliniat rolul stresului oxidativ în progresia diabetului și a explicat că „fitochimicele, cum ar fi fitosterolii, lignanii, flavonoizii și carotenoizii găsiți în cerealele străvechi au proprietăți antiinflamatorii care pot atenua [acest] stres oxidativ”. În comparație cu soiurile de cereale moderne, care au fost cultivate în principal după anii 1960, boabele străvechi au suferit mai puține modificări genetice și sunt de obicei raportate cu o compoziție nutrițională superioară și o calitate a miezului.

Mai exact, cerealele străvechi tind să conțină niveluri mai ridicate de anumite fitochimice și fibre alimentare, care sunt asociate cu potențiale beneficii pentru sănătate legate de sensibilitatea la insulină, metabolismul glucozei și controlul general al zahărului din sânge. Totuși, cercetările care compară direct impactul cerealelor străvechi cu cele moderne asupra rezultatelor sănătății, în cazul diabeticilor, sunt limitate. Ambele tipuri pot fi consumate în forme minim procesate pentru a-și păstra compoziția nutrițională și potențialele beneficii.

 

Persoanele cu diabet ar trebui să mănânce mai multe cereale străvechi?

Dr. Waring și Dr. Whitaker au fost de acord că cerealele străvechi sunt sigure și probabil benefice pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, pentru a le consuma în porții regulate și ca parte a unei diete echilibrate.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot mânca și cereale străvechi și pot colabora cu dieteticienii, pentru a-și ajusta insulina și pentru a gestiona orice creștere a zahărului din sânge care apare atunci când consumă carbohidrați”, a adăugat Waring.

Cu toate acestea, ambii experți recomandă insistent să acordați prioritate cerealelor minim rafinate, cum ar fi ovăzul și semințele de chia, față de cerealele mai rafinate, cum ar fi pâinea, pastele sau cerealele, care probabil nu oferă aceleași beneficii.

Indiferent de ce tip de alimente preferați, jumătate din farfurie trebuie să conțină legume verzi, un sfert de farfurie proteine ​​slabe (pot fi pe bază de plante precum fasolea sau tofu) și un sfert cereale integrale. Aceasta este o abordare echilibrată”, a spus Dr. Waring.

Când au fost întrebați dacă persoanele cu diabet ar trebui să opteze pentru o dietă bogată în cereale străvechi, care sunt mai bogate în carbohidrați, comparativ cu o dietă săracă în carbohidrați pentru un management optim al zahărului din sânge, Waring a concluzionat: În timp ce cerealele străvechi și orice cereale integrale pot crește nivelul de zahăr din sânge la o persoană cu diabet, nivelurile mai ridicate de fibre, mai ales atunci când sunt asociate cu grăsimi sănătoase ca parte a unei mese, ajută la minimizarea vârfurilor de zahăr din sânge. Dietele sărace în carbohidrați sunt o modalitate de a menține nivelul constant de zahăr din sânge, cu toate acestea, de obicei, acestea nu sunt durabile pe termen lung și, atunci când eliminați cerealele din dieta dvs., veți pierde fibrele, fitochimicele și grăsimile pe bază de plante care știm că promovează sănătatea inimii și longevitatea.”

 

Sursa: Medicalnewstoday.com