Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei “Sănătatea vine la tine”, de testări medicale gratuite, care au relevat că mult de jumătate dintre cei testaţi suferă de prediabet sau diabet, a afirmat, miercuri, Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Caravana, organizată de APCR, s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a nouă weekenduri, în perioada martie-iunie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital: judeţul Tulcea – Beştepe; judeţul Teleorman – Vârtoape şi Scurtu Mare; judeţul Giurgiu – Prundu şi Greaca; judeţul Vâlcea – Alunu; judeţul Argeş – Mozăceni şi judeţul Vrancea – Tulnici.

O echipă de medici diabetologi şi cardiologi, asistente medicale, elevi la şcoli postliceale sanitare au mers în aceste comune şi au făcut testări medicale, au dat consultaţii şi au oferit educaţie medicală despre prevenţia în boli cardiovasculare şi controlul diabetului, au explicat şi împărţit broşuri educative, au dat sfaturi despre nutriţie şi schimbarea stilului de viaţă şi au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Analizele efectuate, la faţa locului şi în laborator, au fost glicemia, hemoglobina glicată, hemogramă, profil lipidic, colesterol, indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicaţiile diabetului), EKG şi teste de hepatite virale B şi C.

Din cele 1.216 persoane testate anul acesta, 65% sunt femei cu vârste de peste 50 de ani, 82% suferind de obezitate sau au exces ponderal. Au fost depistate 36 de persoane cu teste pozitive pentru virusurile hepatice B sau C, trei dintre acestea având ambele teste pozitive.

“Trăim cu senzaţia că la ţară, părinţii noştri, bunicii noştri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mişcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienţii testaţi au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana “Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorităţi, dar şi pentru noi şi familiile noastre”, a spus Cezar Irimia, miercuri, la Senat, la o masă rotundă dedicată celei de a treia ediţii a Caravanei “Sănătatea vine la tine”.

sursa: AGERPRES