”Pandemia ne-a arătat cât de mare este lipsa de educație sanitară în România, țara în care sistemul de sănătate este de multă vreme în colaps, iar cetățenii găsesc cu greu informații necesare despre starea lor de sănătate sau acces la asistența medicală primară. Așa am decis să venim în sprijinul tuturor cetățenilor, cu acest Asistent Virtual, dotat cu inteligență artificială, care poate oferi informația rapid, din platforme medicale verificate și acreditate” ne-a povestit Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România în cadrul ultimei întâlniri Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți.

Asistentul Virtual, prima platformă europeană AI dedicată cetățenilor a fost lansată de APCR la finalul anului 2023 și este în continuă dezvoltare și perfecționare.

În esență, Asistentul Virtual este un agregator de de informații despre sănătate, care are la bază o bază informațională certificată de medici. Asistentul construit cu ultimele tehnologii de la Google și este antrenat pe un modul interactiv de inteligență artificială, de dialog, pentru a funcționa ca un companion. Pentru a-l utiliza nu este nevoie să instalați aplicații, ci se accesează ca orice alt site” a explicat Alin Bujan, Coordonatorul proiectului cum a apărut Asistentul Virtual.

Asistentul Virtual poate fi accesat de către toți cei interesați aici: AsistentulVirtual (aliantapacientilor.ro).

Lipsa asistenței medicale primare în mediul rural și accesul anevoios la servicii medicale de specialitate și investigații au determinat apariția Asistentului Virtual, dar el poate face chiar mai mult de atât. Pe lângă informațiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, Asistentul te poate ajuta în pregătirea pentru întâlnirea cu medicul, pentru că  are un buton de salvare de pe care poți salva întreaga conversație și o poți apoi descărca pe telefon pentru a o avea la îndemână la discuția cu medicul.

”Eu de multe ori atunci când ajung la medic parcă mi se golește mintea și uit tot ce voiam să îl întreb. Dar Asistentul Virtual ajută, iar ultima dată l-am rugat chiar să îmi dea o listă de întrebări de bază pe care să le am cu mine și s-a descurcat foarte bine” susține Alin Bujan, coordonator proiecte APCR.

Iar pentru că o parte dintre cei prezenți au fost curioși care e diferența între navigatorul de pacienți și Asistentul Virtual, Cezar Irimia a arătat că ”navigatorul ajută pacientul să se programeze acolo unde are nevoie și îl conduce prin hățisul sistemului de sănătate, pe când Asistentul Virtual te lămurește asupra siptomelor pe care le reclami și îți ia din starea de neliniște până reușești să ajungi la un medic.”

Printre avantajele Asistentului Virtual se numără și accesibilitatea. Alin Bujan ne-a explicat că ”Asistentul îl poți accesa în orice moment, îl ai la îndemână în orice oră din zi sau noapte, iar la fiecare explicație te îndrumă să discuți cu medicul tău pentru a obține o informare completă și un plan de tratament”.

Asistentul Virtual își extrage informațiile din peste 390 de surse medicale certificate și trece periodic prin actualizări care îi cresc bazele de date, viteza de răspuns și accesibilitatea. Echipa coordonată de Alin Bujan are în plan inclusiv dezvoltarea unui modul de voce, în care doar vei scoate telefonul, îi vei pune o întrebare, iar Asistentul îți va răspunde.

Discuțiile privind Asistentul Virtual au avut loc în cadrul întâlnirii Caspa – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, organizată în 9 aprilie, cu susținerea partenerilor Alphega Farmacie și a invitaților speciali de la Alianța Pacienților Cronici din România.

Caspa.ro este comunitatea dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015, cu scopul de a crește vizibilitatea asociațiilor de pacienți, rolul și vocea lor în sistemul de sănătate din România. Activitățile comunității sunt susținute de partenerii Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmaciePfizerRegina MariaLiamed, Nord- Grupul Medical Provita și PharmaChat.

Rămâneți conectat la activitățile comunității Caspa.ro abonându-vă la newsletter-ul săptămânal sau urmărindu-ne pe Facebook sau Linkedin