Dr. Marin Postu, Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Medic specialist Cardiologie, a prezentat în cadrul webinarului Ora specialistului: Boala arterială periferică, din 4 aprilie, informații importante despre tehnicile de curățare a arterelor.

Tehnicile de debulking înseamnă curățarea arterei înainte de a putea pune stenturi sau înainte de a utiliza baloane pentru dilatare. De foarte, foarte multe ori arterele sunt extrem de calcificate, încărcate cu foarte mult material trombotic sau cu o placă de aterom extrem de mare. Utilizarea tehnicilor clasice de angioplastie periferică nu aduce niște rezultate neapărat foarte bune”, a explicat medicul specialist cardiolog.

De ce folosim tehnicile de curățare a arterelor? 

„Folosim aceste tehnici pentru a curăța placa ateromatoasă, pentru a scoate trombii și pentru a pregăti artera pentru angioplastie mult mai facilă. Ceea ce ne ajută, de fapt, să restabilim fluxul sanguin și previne multiple complicații care pot apărea într-o angioplastie complexă. Tipul acesta de angioplastie cu foarte multă placă de aterom calcificată, de obicei, este mult mai complexă decât o angioplastie simplă pe un segment destul de scurt.”

Metode de curățare:

  • Litotriția intravasculară – o metodă apărută relativ recent, care se utilizează cu succes și în boala periferică.
  • Cutting balloons – baloane cu lame tăietoare, care ajută la tăierea unei plăci fibroase, pentru a putea dilata vasul.
  • Baloane cu presiune foarte înaltă – baloane care, odată introduse în arteră, pot fi umflate la presiuni extrem de mari, 40-50 de atmosfere. Presiunea mare permite dilatarea plăcii calcificate sau plăcii extrem de rezistente la umflare de baloane.

 

În continuare, Dr. Postu a abordat aterectomia, o altă metodă de curățare: „Avem mai multe tipuri de aterectomie care se folosesc nu doar în boala vasculară periferică, dar și în orice altă patologie, inclusiv coronariană.”

Tipuri de aterectomie:

  • Aterectomie direcțională, este o metodă de scoatere a plăcii direcțional, fără să se rotească materialul utilizat;
  • Aterectomia rotațională, este ca un burghiu cu suprafață de diamante, care șlefuiește calciu la o viteză foarte, foarte mare. Rotațiile sunt undeva la 180.000 de rotații pe minut;
  • Aterectomie orbitală;
  • Aterectomie prin laser.

 

„Metodele pe care noi le folosim sunt două, JetStream – ul și aterectomia prin Phoenix. Acestea sunt aterectomii rotaționale și au cam același principiul de lucru; au un burghiu care se învârte, dar în același timp aspiră fragmentele formate din ce se obține prin fragmentarea plăcii de ateron sau a calciului din placa de ateron”, a completat medicul.

„Utilizarea acestor tehnologii nu înlocuiește și folosirea unui balon, după ce utilizăm device-urile de curățare este indicat să utilizăm baloane cu substanță activă.” 

Beneficii extraordinare pentru pacienți

„Tehnicile astea de curățare ne ajută să restabilim fluxul sanguin și ne feresc de complicații. Ajută foarte mult, avem beneficii extraordinare pentru pacienți, practic dispar simptomele. Cei din domeniu știu că, uneori, pacientul cu boală periferică prezintă o durere intensă, iar în momentul în care îi desfaci artera, îi dispare durerea. Pacientul adoarme instantaneu pe masă, doar prin faptul că i-ai eliminat durerea.” 

„Combinarea tehnicilor de curățare, de debulking și tehnologiile de baloane active, acoperite cu substanță activă, duce la niște rezultate foarte bune”, concluzionează Dr. Marin Postu.

 

***

Webinarul Boala arterială periferică a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.