Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este o organizație deschisă societăților pi asociațiilor din domeniu, iar în ultimii ani congresul include sesiuni organizate în parteneriat cu societățile membre sau cu alte societăți profesionale cu care colaborăm. În cadrul ediției din 8-10 noiembrie 2023, vom avea 10 sesiuni comune, organizate împreună cu societăți profesionale de specialitate, care vor aborda teme de actualitate, dar extrem de diferite și care ne vor permite să privim diabetul si bolile de nutriție din multiple perspective” susține prof. dr. Cornelia Bala, Director de comunicare și proiecte al FRDNBM – Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în interviul acordat echipei Rodiabet.

Mai sunt doar 2 zile până la momentul deschiderii congresului, de miercuri 8 noiembrie 2023, iar participanții sunt așteptați la Cluj, Grand Hotel Napoca.

Vor susține sesiunile comune, societăți profesionale de prestigiu, precum: CEDA – Central European Diabetes Association, IDF și IDF Europe, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română de Educație în Diabet și Obezitate, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația medicală de prevenție prin stil de viață și European Lifestyle Medicine Organization, Societatea de Nutriție din România, Societatea de Neuropatie Diabetică și Asociația de Podiatrie, Asociația Română pentru Studiul Obezității și Societatea Română de Nefrologie.

Pentru ediția din acest an a Congresului am lansat și câteva teme mai puțin discutate în literatura de specialitate. Vom dezbate situații clinice deosebite, utilizarea anumitor clase de medicamente, utilizarea potențială în alte comorbidități sau în alte tipuri de diabet față de modul în care sunt ele recomandate în prezent” declară prof. dr. Cornelia Bala, continuând discuția despre Congresul FRDNBM 2023.

Vom avea și în acest an Cursul Paulescu, un curs tradițional post congres, care poartă numele Profesorului Paulescu în semn de recunoaștere și la care invităm tineri medici, rezidenți sau tineri specialiști. Anul acesta am considerat de interes tema obezității, pentru că este una din patologiile asupra căreia vrem să ne concentrăm mai mult, atât din punct de vedere științific, dar și în ceea ce privește modul de organizare a îngrijirii persoanelor cu obezitate” explică medicul diabetolog.

Nu vor lipsi de la congres și invitați speciali, specialiști recunoscuți la nivel internațional, precum Rodica  Pop Busui (președinte al Asociației Americane de Diabet – Medicină și Știință), Peter Kempler (președinte CEDA), Nebojsa M. Lalic (Regional Chair – IDF Europe) sau Peter Schwarz (President Elect – IDF).

Detalii suplimentare despre sesiuni și lectorii prezenți la Congresul FRDNBM puteți ciți în programul final al Congresului, disponibil AICI.

În paralel cu lucrările Congresului Federației are loc conferința anuală a Asociației de Educație în Diabet și Obezitate, o tradiție care se păstrează în toate edițiile Congresului. Programul Conferinței AREDO include sesiuni distincte în zilele de joi (9 noiembrie) și vineri (10 noiembrie) și se încheie cu adunarea generală AREDO” ne-a explicat prof. dr. Cornelia Bala, Președintele AREDO și Director de comunicare și proiecte al FRDNBM.

Mai multe detalii în programul final disponibil AICI.

Congresul include și întâlniri ale asociațiilor persoanelor cu diabet, organizate în parteneriat cu FADR – Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, iar programul acestora este disponibil AICI.

Iar pentru că tehnologia în diabet este un topic fierbinte, congresul include și un curs pre-congres, câte unul pentru medici și asistente, în care îi inițiem în terapia cu pompa de insulină. Asistenții medicali au rolul lor, care trebuie încurajat, în tot ceea ce înseamnă inițierea și gestionarea acestor dispozitive, astfel încât efectele lor clinice să fie cele dorite. Trebuie să fim conștienți că inițierea unui dispozitiv este importantă, dar nu e suficientă. E nevoie de supraveghere și monitorizare, calibrări, iar rolul asistenților medicali este extrem de important în toate aceste etape” declară prof. dr. Cornelia Bala.

Înscrierile continuă pe pagina congresului FRDNBM 2023, disponibilă aici: https://frdnbm.ro/inscriere, unde găsiți și detalii suplimentare privind organizarea congresului. Participanții care se înscriu după 30 octombrie vor primi materialele congresului în limita stocului disponibil.

Portalurile Rodiabet.ro , MedicalManager.ro și  Eventsmax.ro vor fi parteneri media la cea de-a XXI- a ediție a Congresului Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din acest an.

Echipele RoDiabet și Apollo AI Technologies vor fi prezente la congres și vor fi pregătite să transmită detalii în timpul congresului, să capteze în interviuri temele fierbinți din diabetul zaharat și să ofere suport în testarea chatbot-ului  dedicat diabetologilor –  DIABETA!