În perioada 9-14 noiembrie, Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice organizează cel de al 18-lea Congres Național, cu participare internațională ce reunește medici diabetologi dar și de alte specialități și asistenți specializați în diabet aducând în discuție noutățile și strategiile terapeutice.
Tot în cadrul ”Săptămânii Diabetului și a Bolilor asociate”, sunt organizate sesiuni ale asociațiilor persoanelor cu diabet și sesiuni de educație terapeutică pentru persoanele cu diabet. Dată fiind situația actuală, această manifestare științifică se desfășoară în mediul virtual, ceea ce în mod cert crește vizibilitatea și numărul mare de participanți.
“Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice reunește societățile științifice din vasta specialitate de diabet, nutriție, boli metabolice, asociația de educație în diabet și asociațiile persoanelor cu diabet, sub motto-ul ‘Împreună suntem mai buni și mai puternici’, crezul nostru fiind că eforturile comune vor asigura permanent calitatea îngrijirii persoanelor cu diabet și boli metabolice”, spune Prof. Dr. Gabriela Roman, Președinta Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli metabolice.
Potrivit acesteia, dacă luăm în considerare numărul mare și tot mai mare de persoane cu diabet zaharat din România, costurile pe care le implică complicațiile unei boli necontrolate, avem toate argumentele să considerăm diabetul ca fiind o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătății și pentru politicile de sănătate.
Necontrolate, obezitatea și diabetul zaharat au un impact major asupra stării de sănătate a populației: generează complicații cronice, asociază multiple comorbidități, alterează calitatea vieții, scurtează speranța de viață. Costurile directe și indirecte asociate îngrijirii acestor boli și ale complicațiilor lor au un puternic impact economic la nivel național și la nivelul sistemelor de sănătate. Cu cât intervenția este mai precoce, prin prevenție și control multifactorial optim, cu atât impactul medical și economic, pe termen mediu și lung, este mai atenuat.
În acest an, tema Zilei Mondiale a Diabetului este ”Diabetul și Asistenții medicali”. Prin alegerea acestei teme se întărește din nou necesitatea completării echipei medicale de îngrijire a diabetului prin includerea asistenților medicali specializați în diabet, care să susțină persoanele cu diabet prin educația terapeutică, oferind și un suport psihologic acestora, contribuind astfel la un management clinic optim.
“Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice, ce include ca membrii și Asociația Română de Educație în Diabet și asociațiile persoanelor cu diabet zaharat, a militat permanent pentru includerea Educației terapeutice în programul de îngrijire a persoanelor cu diabet și pentru formarea de asistenți medicali specializați. Ne bucurăm că în acest an, demersurile noastre au susținerea internațională”, arată Prof. Dr. Gabriela Roman.
Aceasta arată că pandemia de COVID-19 a demonstrat din nou agresivitatea deosebită a diabetul zaharat, prin creșterea severității bolii și a numărului de decese. Studiile au arătat că prezența diabetului a fost de trei ori mai mare la cei cu evoluție severă a infecției cu SARS-CoV-2 și în proporție de 31% la cei decedați. Riscul de deces este de 3-7 ori mai mare la persoanele cu diabet zaharat necontrolat anterior și mai ales în timpul bolii.