Sunt cateva reguli simple. Cele mai importante, legate de senzori, mi se par îngrijirea locurilor în care îl purtați, pentru că până la urmă ceea ce ne dorim este să-l purtați cât mai multă vreme. În momentul în care apar reacții adverse, de tipul alergodermiei sau a pielii uscate, riscul de a discontinua senzorul este destul de mare. Pe urmă, pentru mine ca medic este foarte important ca pacientul să se uite în rapoartele pe care le oferă senzorul”, a declarat Dr. Mihaela Vlăiculescu în cadrul Congresului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care a avut loc în perioada 4 – 7 septembrie 2022, în Poiana Brasov.

“Eu militez, ca măcar o dată pe lună, să vă uitați pe raport, și să vedeți pentru luna respectivă, cât ați fost în target, cât ați fost pe hipo, cât ați fost peste 250 mg/dl și să ajustați puțin terapia cu insulina. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că folosirea acestor rapoarte și de către pacient, între consultații, cu ajustarea dozelor de insulină, ajută foarte mult la coborârea glicatei. Dacă vorbim despre pompe, ca regulă de îngrijire e să schimbăm canula la două, trei zile. Este adevarat că vom avea canule care vor ține 7 zile, și atunci le putem lăsa mai mult, dar în acest moment perioada lor optimă de folosire este între două și trei zile. A doua regulă e să bolusăm la fiecare masă și înainte de masă, indiferent de pompă. Oricât de deștepte ar fi pompele acestea noi, dacă nu au luat startul cum trebuie, tot vedem hiperglicemie postprandială. Acestea sunt cele mai importante, basic-ul pe care eu îl caut la momentul la care văd o glicată peste 7. În mod clar, toate se corelează cu o glicată puțin mai mare decât target-ul, deși în rest, faceți lucrurile cum trebuie”, a explicat Dr. Mihaela Vlăiculescu.

 

Cea de-a 48-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a avut loc în perioada 4-7 septembrie 2022, în format fizic, la Poiana Brasov.

Diabetologi din întreaga țară, alături de specialiști din zone conexe, precum cardiologie, nefrologie, endocrinologie sau medicină de familie, au fost prezenți la manifestarea științifică organizată sub tematica: ”Make science together for PRESENT and FUTURE!”. Congresul a inclus sesiuni științifice, evenimente în premieră, sesiuni ale medicilor rezidenţi și postere, sesiuni comune cu specialități conexe și simpozioane satelit.

Echipa RoDiabet a fost prezentă la acest eveniment cu propria echipă editorială și a filmat o serie de interviuri cu speakerii Congresului SRDNBM, pe care le vom publica în zilele următoare.