Consumul în exces de carne roșie, indiferent dacă este prelucrată sau nu, este legat de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Această asociere a fost confirmată de un nou studiu publicat luna trecută în The American Journal of Clinical Nutrition, o analiză a datelor a aproape 217.000 de persoane care au fost monitorizate timp de trei decenii, ca parte a mai multor studii de cohortă.

Studiul nostru susține recomandările alimentare actuale de limitare a consumului de carne roșie și subliniază importanța diferitelor surse alternative de proteine ​​în prevenirea diabetului de tip 2”, scriu cercetătorii.

 

Consum și risc

Studiul a inclus bărbați și femei care au luat parte la Studiul de Sănătate a Asistentelor, Studiul II de Sănătate a Asistentelor sau Studiul de Urmărire a Profesioniştilor din Sănătate. Chestionarele au fost folosite pentru a colecta date la fiecare 2 până la 4 ani cu privire la frecvența consumului specific de alimente. Informații despre debutul bolilor și despre diferite aspecte legate de sănătate au fost colectate la fiecare 2 ani.

Cei care au consumat mai multă carne roșie au avut un IMC mai mare, un aport total de energie mai mare și o probabilitate mai mare de a fi fumători. Erau mai puțin activi din punct de vedere fizic și mai puțin probabil să ia multivitamine. Într-o urmărire a 5,48 milioane persoane, au fost înregistrate 22.761 de cazuri de diabet de tip 2.

Legătura dintre consumul de carne roșie procesată și neprocesată (și ambele combinate) și un risc mai mare de diabet a fost observată în toate cohortele atunci când au fost analizate separat și în comun. Persoanele din cea mai mare chintilă pentru consumul combinat de carne roșie (Q5) au avut un risc cu 2% mai mare de a dezvolta boala, comparativ cu cei din cea mai inferioară chintilă (Q1). Creșterile de risc asociate cu carnea procesată și neprocesată au fost de 51%, respectiv 40%. O porție suplimentară pe zi de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc de diabet zaharat de 1,46 ori mai mare. Acest risc a fost de 1,24 ori mai mare pentru carnea neprocesată și de 1,28 ori mai mare pentru ambele tipuri combinate.

 

Alternativele sunt mai bune

Analizând surse alternative de proteine, cercetătorii au descoperit că nucile și leguminoasele sunt asociate cu cele mai substanțiale reduceri ale riscului de diabet.

Această descoperire este în concordanță cu dovezile care arată că sursele de acizi grași nesaturați și antioxidanți au efecte benefice asupra controlului glicemic, a răspunsului la insulină și a inflamației”, explică ei.

Prin înlocuirea unei porții de carne roșie procesată, carne roșie neprocesată sau o combinație a celor două cu o porție de fructe uscate sau leguminoase, riscul de a dezvolta diabet este redus cu 30%, 41% și, respectiv, 29%. Înlocuirea cărnii roșii cu o porție de produse lactate este, de asemenea, asociată cu un risc redus.

 

Confirmare

Mai multe mecanisme biologice ar putea contribui la creșterea riscului de diabet de tip 2 la persoanele care consumă carne roșie. Nivelul ridicat de grăsimi saturate sau nivelul relativ scăzut de grăsimi polinesaturate, fier hem sau conținutul ridicat de nitrați din carnea roșie procesată ar putea juca un rol.

O asociere puternică pozitivă între consumul acestei cărni, în special atunci când este procesată, și debutul diabetului zaharat a reieșit deja din alte studii, inclusiv dintr-un studiu efectuat cu câțiva ani în urmă în aceleași cohorte.

În studiul actual, am dorit să analizăm această asociere în aceleași trei cohorte mai detaliat, cu peste 9000 de cazuri suplimentare de diabet de tip 2, documentate cu o urmărire extinsă”, explică cercetătorii.

 

 

Sursa: Medscape.com