La începutul unui nou an, suntem adesea cuprinși de dorința de a face schimbări pozitive și de a ne îmbunătăți, atât sănătatea, cât și viețile personale. Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, adoptarea unui stil de viață sănătos nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a putea atinge un control glicemic optim.  Un material realizat de dr. Sabina Poenar pentru RoDiabet.ro.

În cele ce urmează, vă prezint 7 sfaturi pe care le puteți aplica în noul an, pentru a adopta un stil de viață sănătos.

  1. Prioritizați alimentele nutritive

Fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase ar trebui să fie baza meselor dumneavoastră. Aceste alimente bogate în nutrienți vă vor oferi energie și substanțele nutritive esențiale pentru a avea o zi productivă.

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale vă vor susține digestia, vor regla nivelul zahărului din sânge și vor contribui la senzația de sațietate. Adaugați super-alimente în dieta zilnică, precum avocado, semințe de chia, spanac sau fructe de pădure, deoarece aceste sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, contribuind la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

  1. Controlul porțiilor

Dimensiunea porțiilor este cheia, indiferent de tipul de mâncare. Folosiți boluri și farfurii mai mici pentru a vă ajuta să controlați cantitatea de alimente consumate.

Asigurați-vă că fiecare masă conține o proporție echilibrată de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Acest echilibru vă va susține nivelul de energie și vă va ajuta să vă mențineți sătui pentru mai mult timp.

Respectați principul farfuriei: umpleți  ½ din farfurie cu legume verzi, bogate în fibre, ¼ cu proteine si ¼ cu carbohidrați.

  1. Hidratare optimă

O hidratare adecvată este esențială pentru energie, digestie și funcționarea corectă a organismului. Stabiliți obiective zilnice privind consumul de apă (necesarul unui adult este de     aprox. 35 ml/kg corp) și investiți într-o sticlă de apă reutilizabilă. În acest fel vă puteți asigura că vă hidratați în mod regulat.

Pentru un plus de savoare, puteți adăuga arome naturale precum felii de citrice, castraveți sau mentă.

  1. Limitați alimentele procesate

Evitați alimentele procesate pline de zaharuri, grăsimi nesănătoase și aditivi artificiali. Acest lucru presupune evitarea dulciurilor din comert, chips-urilor, biscuiților, băuturilor carbogazoase, produselor de patiserie si de cofetarie etc.. Dacă vă este poftă de ceva dulce optați pentru un fruct de sezon sau încercați o gustare cu iaurt, semințe de chia și fructe de padure. Zahărurile adăugate pot contribui la creșterea în greutate și la riscul de boli cronice.

Optați pentru îndulcitori naturali sau alternative sănătoase pentru a vă satisface nevoile de dulce.

  1. Ascultați-vă corpul

Fiți conștienți de semnalele corpului referitoare la foame și sațietate. Savurați fiecare mușcătură, bucurați-vă de gust, textura si aroma fară nicio grabă.

Conștientizați momentele când mâncați pe fond emoțional și încercați să gestionați emoțiile prin alte metode. Alimentația conștientă implică și recunoașterea senzației de sațietate și oprirea mâncatului atunci când suntem satisfăcuți, chiar dacă mai există alimente în farfurie. Acest lucru poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea supraalimentării.

  1. Realizați un plan săptămânal al meselor

Investiți timp în planificarea și pregătirea meselor pentru a face alegeri sănătoase mai accesibile și convenabile. O listă săptămânală de cumpărături vă poate ghida, iar pregătirea în avans vă poate feri de alegerile nesănătoase.

Pregătiți porții individuale de legume tăiate și păstrați-le în frigider pentru gustări rapide și sănătoase. Pregătirea meselor acasă nu doar că îți permite să ai control asupra ingredientelor, dar te lasă și să îți exprimi creativitatea în bucătărie.

  1. Consultă un specialist

Consultați un specialist pentru a primi sfaturi nutriționale personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor dumneavoastră specifice. Acesta vă poate oferi îndrumări și sprijin specializat pentru a vă atinge obiectivele de sănătate pe termen lung.

Concluzie

Pe măsură ce începem acest nou capitol, amintiți-vă că sănătatea este o călătorie, nu o destinație. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase treptat și în mod sustenabil poate duce la rezultate semnificative pe termen lung. Este important să stabiliți obiective realiste și să vă concentrați pe progres, nu pe perfecțiune. Câteodată, mici schimbări zilnice pot avea un impact semnificativ în timp. Să aveți un an plin de sănătate și energie!

Text realizat de dr. Sabina Poenar, medic rezident diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență Brașov, certificată internațional SCOPE în managementul obezității, pentru platforma RODIABET. Mai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Sabina Poenar: linkedin.com/in/sabina-poenar-60a56b186 și https://www.instagram.com/sabina_poenar/.