La aproape un deceniu după publicarea primului raport OECD privind obezitatea, “Obesity and the Economics of Prevention – Fit not Fat”, supraponderabilitatea continuă să fie o problemă de sănătatea publică la nivel mondial.

• În timp ce în 2010 aproximativ 1 din 5 persoane erau obeze, a crescut acum la aproape 1 din 4.

• În marea majoritate a țărilor membre ale OECD, mai mult de jumătate din populație este acum supraponderală.

• În ultimii ani, a existat, de asemenea, o creștere semnificativă a obezității morbide.

Dieta slabă, lipsa activității fizice și stilul de viață sedentar au contribuit la epidemia de obezitate.

Excesul de greutate și bolile cronice asociate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul, reduc speranța de viață cu 2,7 ani în medie.

  • 8,4% din bugetul pentru sănătate al țărilor OECD va fi cheltuit pentru a trata consecințele cauzate de obezitate în următorii treizeci de ani.
  • Excesul de greutate are și un impact negativ asupra educației, deoarece copiii cu o greutate în limite sunt cu 13% mai predispuși să raporteze performanțe mai bune la școală.

Supraponderabilitatea reduce ocuparea forței de muncă și productivitatea. Impactul poate fi cuantificat ca echivalent cu o reducere a forței de muncă de 54 de milioane de oameni pe an în cele 52 de țări analizate, care sunt incluse în studiul OECD. Aceste efecte combinate, reduc PIB-ul cu 3,3% în medie atât în țările OECD, cât și în statele membre ale UE28.

Persoanele supraponderale necesită servicii medicale mai des și pentru probleme mai complicate. Acest lucru mărește cheltuielile pe cap de locuitor, se arată în studiul OECD.

Acțiunile initiate de instituțiile de sănătate publică de a promova stiluri de viață cât mai sănătoase au un impact pozitiv asupra populației.

În ultimii ani, multe țări OECD au manifestat un interes tot mai mare pentru politicile care promovează reformularea alimentelor. De exemplu, în 2018, Public Health England a publicat un program de reformulare care a provocat companiile respondente să reducă caloriile cu 20% până în 2024, în alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.

De asemenea, în 2018, OECD a prezentat la forumul G20 o propunere pentru un acord global între guvernele naționale și industria alimentară în idea de a intensifica aceste eforturi la nivel global.

Obezitatea este o provocare mare și în creștere. Aproape unul din patru adulți este obez, ceea ce are un impact considerabil asupra sănătății populației, societății și economiei.

Sursa: https://www.oecd.org/health/health-systems/Heavy-burden-of-obesity-Policy-Brief-2019.pdf