Diabetul afectează peste 37 de milioane de americani. Aproximativ 95% dintre ei au diabet de tip 2, asta înseamnă că pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din celule.  Din cauza nivelului ridicat de zahăr din sange, persoanele afectate se confruntă cu probleme la nivelul sistemelor circulator, nervos si imunitar.

Cel mai recomandat medicament în tratamentul diabetului de tip 2 este metformina, un medicament antidiabetic care face parte din clasa de medicamente denumite biguanide și care se administrează pe cale orală. Este un medicament de prima instanță pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă în general metformina combinată cu dietă și exerciții fizice ca cea mai bună abordare timpurie a îngrijirii diabetului. Dacă glicemia devine dificil de controlat în timp, se adaugă adesea un al doilea medicament. Dar nu a existat un consens cu privire la medicamentele care ar putea fi adăugate cel mai bine la metformină pentru a menține sub control nivelul glucozei din sânge. Și nu s-a stabilit clar care medicamente ar putea proteja cel mai bine împotriva efectelor secundare comune, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Pentru a găsi răspunsuri, NIH a susținut un studiu clinic amplu pentru a compara direct patru medicamente utilizate adesea în combinație cu metformin pentru a trata diabetul de tip 2. Studiul a fost efectuat la 36 de centre de studiu la nivel național.

La acest studiu au participat peste 5.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care se tratau deja cu metformină. S-au făcut 4 grupuri de tratament, iar participanții au fost plasați aleatoriu într-unul din cele patru grupuri de tratament. Trei grupuri au luat metformină plus un medicament care a crescut nivelul de insulină: sitagliptin, liraglutidă sau glimepiridă. Al patrulea grup a luat metformină și insulină glargin U-100, o insulină cu acțiune prelungită.

După aproximativ cinci ani de urmărire, cercetătorii au descoperit că toate cele patru medicamente au îmbunătățit nivelul de glucoză din sânge atunci când sunt adăugate la metformină. Dar cei care au luat metformin plus liraglutidă sau insulină cu acțiune prelungită și-au atins și și-au menținut nivelurile țintă din sânge pentru o perioadă mai lungă de timp, cu aproximativ șase luni mai mult în intervalul țintă, comparativ cu cei care au luat sitagliptin, cel mai puțin eficient în menținerea nivelurilor țintă. Efectele tratamentului nu au fost diferite în funcție de vârstă, sex, rasă sau etnie.

Deși nivelurile medii de zahăr din sânge au scăzut în timpul studiului, aproape trei din patru participanți nu au reușit să mențină ținta de glucoză din sânge pe parcursul perioadei de studiu. Acest lucru subliniază dificultatea pentru mulți pacienți cu diabet de tip 2 de a menține obiectivele recomandate.

Studiul a analizat, de asemenea, efectele medicamentelor asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare legate de diabet și a altor afecțiuni. Deși diferențele au fost mici, participanții din grupul cu liraglutidă au fost cel mai puțin probabil să dezvolte boli cardiovasculare. Cu toate acestea, simptomele gastrointestinale au fost mai frecvente la liraglutidă decât la celelalte grupuri. Hipoglicemia severă sau glicemia scăzută a fost în general mai puțin frecventă, dar a afectat mai mulți participanți care au luat glimepiridă.

„Acest studiu a fost conceput pentru a oferi furnizorilor de servicii medicale informații importante despre cum să ghideze gestionarea pe termen lung a diabetului de tip 2. Acesta este un pas important către medicina de precizie pentru îngrijirea diabetului”, spune cercetătorul din proiectul studiului, dr. Henry Burch de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi al NIH.

Rezultatele studiului au apărut în New England Journal of Medicine pe 22 septembrie 2022.

Material preluat și tradus de pe: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/popular-diabetes-drugs-compared-large-trial.