Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice salută publicarea în Monitorul Oficial Ordinului privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat.

Ghidul de management al diabetului zaharat a fost elaborat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (președinte prof. dr. Romulus Timar) și de către Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (președinte prof. dr. Gabriela Roman), consultant științific fiind doamna prof. univ. dr. Maria Moța.

Peste 30 de cadre universitare de la Universitățile de Medicină și Farmacie din țară au contribuit la realizarea acestui ghid, care poate fi găsit pe site-ul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la adresa https://societate-diabet.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghidul-SRDNBM-2021.pdf .

Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, cu costuri directe și indirecte importante, astfel că trebuie să reprezinte o prioritateNoul ghid reprezintă o actualizare necesară și o aliniere la standardele internaționale în privința managementului acestei afecțiuni, cuprinzând informații privind diagnosticul și clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2,  managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicațiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienții cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educația terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat și sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil și adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării și prediabetul. Un accent deosebit se pune pe strategiile de prevenție a diabetului zaharat tip 2, strategii clasificate în patru etape: primordială, primară, secundară și terțiară”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Prevenția primordială reprezintă adaptarea strategiilor în faza de toleranță normală la glucoză pentru a opri apariția factorilor de risc, în timp ce prevenția primară înseamnă diagnostic/screening în stadiul de prediabet – alterare glicemiei à jeun (AGJ) și/sau scăderea toleranței la glucoză (STG) – și intervenții active, prevenția secundară include strategiile care sunt realizate după ce DZ tip 2 a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicațiilor cronice ale bolii, iar prevenția terțiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicații, cu scopul de a preveni progresia acestora.

Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu național de prevalența diabetului în România), în țara noastră, aproximativ 11,6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet1. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF și cu 70% peste media europeană2.