Comunitatea Rodiabet s-a întâlnit pe 16 mai 2022 cu specialiștii din Comisia națională de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Ministerului Sănătății la pentru a discuta despre modificările suferite de programul național de diabet, începând de la 1 aprilie 2022.

La Ora Specialistului RoDiabet am vorbit cu medicii diabetologi despre modificările pe care le avem în traseul dosarelor pentru obținerea dispozitivelor medicale, rolul pe care medicii de familie îl au din acest an în prevenția diabetului zaharat și noile tipuri de analize incluse în program.

Cred că este un program care a revoluționat tipicul ultimilor ani, schimbând numeroase lucruri și îmbunătățind aspectele nerealiste sau pe cele care de multe ori nu au funcționat în anii precedenți. Nu este un program național perfect, este un program perfectibil, dar este un program care vrea să acopere nevoile pacientului cu diabet, indiferent de tipul acestuia și care aduce o schimbare radicală în practica zilnică” a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei de diabet zaharat în deschiderea întâlnirii.

Una dintre cele mai spectaculoase modificări aduse programului național de diabet este legată de circuitul și componența dosarelor prin care erau solicitate dispozitive medicale pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1.

Prof. Dr. Cornelia Bala, Vicepreședintele Comisiei de diabet, a vorbit despre aceste modificări care au adus o relaxare importantă a criteriilor și etapelor din proces. ”Prima discuție are loc între pacient și medicul diabetolog curant, iar dacă criteriile de acordare pentru fiecare dispozitiv sunt îndeplinite, medicul curant întocmește un referat, prin care atestă faptul că persoana pentru care propune dispozitivul îndeplinește criteriile de inițiere. Medicul curant este acum singurul care decide dacă pacientul se încadrează, fără a mai exista un alt for care să verifice. Referatul nu mai ajunge la Casa Națională de Asigurări, nu va mai trece la nicio comisie sau altă autoritate, care să îl verifice. Referatul ajunge la unitatea sanitară în care se pot iniția aceste dispozitive, iar în măsura în care se primesc fonduri de la Casa Națională de Asigurări, dosarele se rezolvă în ordinea înregistrării lor.”

Prof. Dr. Doina Catrinoiu, membru al Comisiei de diabet, a vorbit despre rolul și implicarea activă a medicilor de familie în depistarea precoce a prediabetului: ”Cred că este un success extraordinar al Comisiei faptul că se intervine, pentru prima dată, în prevenția diabetului zaharat de tip 2. Este un lucru care nu s-a mai întâmplat până acum și este un vis al nostru, să pornim cu dreptul în prevenția diabetului de tip 2, în care eu cred că medicul de familie trebuie implicat activ. Medicii de familie pot acum să facă, o dată pe an, determinarea hemoglobinei glicozilateși testul de toleranță la glucoză, în scopul prevenției, iar aceste analize sunt decontate de casa de asigurări de sănătate”.

Dezbaterea profesională Ora Specialistului RoDiabet organizată în 16 mai 2022 a fost organizată cu susținerea partenerilor RoDiabet: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, LiamedMedtronic, Novo Nordisk.  

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici