Farmaciștii, experți în domeniul medicamentului, sunt considerați al treilea cel mai mare grup de profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume. Și-au extins atribuțiile în sistemul de sănătate și ocupă un rol tot mai important în acest domeniu. Deși rolul lor este esențial, nu sunt sunt integrați în totalitate în furnizarea de servicii medicale de îngrijire pentru pacienții cu diabet. Farmaciștii practicieni sunt experți în managementul medicamentelor, oferă încredere pacienților și sunt capabili să ofere consiliere personalizată pacienților.

Rolul farmacistului a evoluat treptat, astfel, sarcina farmacistului este de a se asigura că tratamentul medicamentos al unui pacient este recomandat în mod corespunzător, este cel mai eficient disponibil, cel mai sigur și convenabil pentru pacient.

S-a ajuns la concluzia că farmacistul poate fi considerat un furnizor de servicii de sănătate și poate consilia și oferi sprijin pacienților cu diabet, poate în aceeași măsură ca și specialiștii diabetologi.

Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice și este asociată cu handicapul, morbiditatea și mortalitatea. La nivel mondial, se preconizează că numărul adulților care suferă de această afecțiune va crește, până în 2040, cu peste 50%, mai exact de la 463 milioane la 700 milioane.

În SUA, aproximativ 760 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru îngrijirea diabetului, reprezentând 10% din bugetul global pentru seriviciile medicale.

Pentru a minimiza riscul pe termen lung al complicațiilor atât microvasculare, cât și macrovasculare, persoanele cu diabet sunt sfătuite să urmeze o serie de practici de auto-îngrijire care pot fi solicitante, dar cu rezultate bune.

 

În majoritatea țărilor, persoanelor cu diabet li se oferă sprijin din parte specialiștilor din domeniul sănătății. Farmaciștii sunt și ei calificați și cuprind al treilea cel mai mare grup de profesioniști din domeniul sănătății, din lume, dar până în prezent nu au fost intrgrați în totalitate în furnizarea de îngrijiri pentru diabet la nivel mondial.

Odată cu creșterea numărului de persoane care suferă de diabet, dar și prin presiunea crescândă a serviciilor medicale, s-a ajuns la concluzia că farmacistul poate fi considerat un furnizor de servicii de sănătate și poate consilia și oferi sprijin pacienților cu diabet, în aceeași măsură ca și specialiștii diabetologi.

Îngrijirea optimă a diabetului se bazează pe o serie de practici de auto-gestionare. Farmacistul trebuie să cunoască atât aspecte ale evoluției diabetului și complicațiilor sale, cât și variantele de tratament, pentru a putea consilia utilizarea medicamentelor pentru diabet și a crește aderența tratamentului la diabetici.

Farmacistul, care face parte dintr-o echipă multidisciplinară, poate comunica cu medicul de familie al pacientului, pentru sfaturi si consiliere în privința administrării tratamentului. O conștientizare sporită a pacienților cu privire la competențele și la rolul pe care farmacistii trebuie să îl aibă este esențială pentru consolidarea încrederii publice.

De asemenea, trebuie luate măsuri pentru a facilita comunicarea și colaborarea cu alți profesioniști și servicii din domeniul sănătății, astfel încât farmaciștii să poată avea un rol sinergic, astfel, devenind complet integrați în furnizarea de servicii medicale. În timp ce dovezile actuale susțin integrarea farmaciștilor în serviciile de îngrijire pentru persoanele cu diabet, nu au fost publicate studii care să analizeze în mod specific rolul farmaciștilor în sprijinirea acestora.

Studiile viitoare vor trebui să demonstreze recunoașterea publică a farmaciștilor, îmbunătățind în același timp comunicarea între aceștia și alți profesioniști din domeniul sănătății, pentru a oferi continuitate și cele mai bune îngrijiri pentru pacienții cu diabet și nu numai.

Luând în considerare potențialul farmacișilor și implicațiile lor în furnizarea de servicii medicale, este nevoie de o bază solidă de dovezi care să arate că farmaciștii furnizează servicii medicale eficace și de înaltă calitate.

 

Sursa materialului: The role of community pharmacists and their position in the delivery of diabetes care: an update for medical professionals