Acesta a fost mesajul transmis de prof. dr. Simona Vlădăreanu, Șef al Clinicii de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias din București și Profesor Universitar Neonatologie la UMF Carol Davila din București în cadrul dezbaterii Comunității Asociațiilor de Pacienți CASPA.RO, dedicată Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului la sfârșitul lunii septembrie 2021.

Comisia Europeană definește siguranța pacientului ca fiind aceea lipsă a vătămării, sau a potențialului de vătămare a pacientului,  în relație cu sistemul de sănătate. Cele mai frecvente erori în acest sens sunt cele legate de diagnostic, de tratment, dar și acele situații în care pacientul ajunge să fie infectat în spital. De aceea este extrem de important să conștientizăm, atât opinia publică, cât și personalul medical din aceste unități sanitare, că e necesară asigurarea acestor condiții obligatorii de siguranță pentru pacienți” a continuat prof. dr. Simona Vlădăreanu intervenția sa.

Principiile Siguranței Pacientului și necesitatea impunerii unor standarde de practică

Prof. Dr. Simona Vlădăreanu a enumerat câteva dintre principiile care stau la baza siguranței pacientului, remarcând competența profesională, accesul echitabil la serviciile de sănătate și dotările din sistemul medical.

În primul rând este vorba de competența profesională și vorbim de anumite calități pe care specialistul neonatolog trebuie să le aibă în îngrijirea nou-născutului, în special în ceea ce priveste nou-născutul prematur, pentru că rata nasterilor premature este în continuuă creștere în România.

În al doilea rând, este nevoie de un acces echitabil la toate serviciile de sănătate.

În maternitățile din România știm că există o anumită ierarhizare functie de complexitatea serviciilor medicale ( cel putin pe hartie) , dar pentru a asigura o calitate a îngrijirilor medicale este nevoie de un standard de practică. Iar acest standard de practică trebuie să se regăsească la nivelul tuturor maternităților cărora li se adresează gradul respectiv. Se constată că la nivelul maternităților de gradul 2 pe teritoriul României este o mare diferență între serviciile medicale acordate și chiar de competență profesională a specialiștilor, întrucât în unele locuri posturile de neonatologi sunt ocupate de pediatri. Pentru îngrijirea unui prematur este necesară o pregătire vastă și doar un neonatolog poate asigura o îngrijire de terapie intensiva completă și sigură a nou-născutului.

În al treilea rând, este foarte importantă și infrastructura fizică, echipamentele medicale, lipsa lor sau lipsa unui service care să asigure funcționarea optima a acestora. Se simte lipsa prezenței unui program național pe această zonă” a arătat prof. dr. Simona Vlădăreanu în intervenția sa.

Este necesară o reformă serioasă în neonatologia din România

Domeniul neonatologie din România suferă la foarte multe capitole și este absolut necesară implementarea de standarde, ghiduri noi și reforme profunde.

Pentru a îmbunătății calitatea îngrijirilor medicale, sunt necesare ghiduri și protocoale actualizate și nu același ghiduri de acum 10-15 ani, pentru că există un progres tehnologic extraordinar pe care trebuie să îl includem și în neonatologie” sustine prof. dr. Simona Vlădăreanu.

Ea vorbește și despre necesitatea unei noi clasificari a maternităților, prin care cele de gradul 2 să aibă parte de o liberalizare a serviciilor medicale și activităților pe care le desfășoară, fără a mai fi condiționate de un număr de zile, așa cum se întâmplă în acest moment.

Trebuie văzut și cum asigurăm accesul pacienților în special din maternitățile de gradul 2 la programele naționale de terapie intensivă a nou-născuților prematuri. Cel mai adesea nașterea se întâmplă la maternitate de grad 2, iar nou-născutul prematur trebuie apoi să fie transferat la o unitate de gradul 3, care din păcate este de multe ori depășită ca număr de pacienți” susține Simona Vlădăreanu, șefa Clinicii de neonatologie din Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

Lipsa personalului medical, una dintre cele mai mari probleme din sistem

Lipsa personalului medical specializat este una dintre cele mai mari provocări din sistemul medical românesc în acest moment. Există și astăzi maternități de grad 3 în România unde nu sunt două linii de gardă plătite, iar acolo calitatea actului medical este una scăzută în mod evident , prin normarea unui numar mult prea  mare de pacienti critici per medic,  este de părere prof. dr. Simona Vlădăreanu.

Mai avem și maternitățile de gradul 1A, unde programul se termină la ora 16.00, iar aici nu mai putem vorbi de continuitatea dreptului pacientului la servicii medicale. Doamna profesor dr. Vlădăreanu a subliniat că ”Nu putem vorbi de spital și maternitate atâta timp cât programul medical se termină la ora 16.00”.

E necesară o colaborare mai eficientă între structurile medicale

Necesitatea unei colaborări între structurile medicale este evidentă. Una dintre posibilele soluții ar fi colaborarea și parteneriatul continuu.

Pentru ca toate structurile medicale  să aibă același obiectiv, respectiv siguranța pacientului și un act medical reușit, trebuie să fim parteneri unii cu alții, atât noi personalul medical cât și reprezentanții din asociațiile de pacienți.  Practic trebuie să vedem împreună soluțiile care vor îmbunătăți îngrijirea pacientului, indiferent că este în situație prespitalicească, sau când deja se află în unitatea medicală. Este un proces pe care trebuie să îl facem împreună, să facem o analiză a riscurilor și în final să găsim împreună cu această comunitate a pacienților rezolvarea” a declarat prof. dr. Simona Vlădăreanu în încheierea intervenției sale din cadrul dezbaterii Caspa.ro din 29 septembrie 2021.

Despre CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici