În cadrul webinarului Ora Pacientului Rodiabet organizat în 25 aprilie 2024, Prof. dr. Iulian Velea a atras atenția asupra importanței educației la persoanele cu diabet, arătând că cea mai mare parte a timpului acestea sunt nevoite să își gestioneze afecțiunea singure sau împreună cu familia.

Apariția diabetului zaharat este o adevărată povară, atât pentru pacient, cât și pentru familie. Dacă facem o socoteală sumară, din numărul foarte mare de ore dintr-un an (adică 8760 ore) pacientul vine în contact cu echipa medicală pentru un timp foarte scurt, circa 10-20 de ore pe an, ceea ce este foarte puțin. Asta înseamnă că în marea majoritate a timpului, pacientul trebuie să se automonitorizeze și să-și autogestioneze această deficiență hormonală”.

Pentru a-și gestiona cât mai bine și mai eficient acestă afecțiune pacientul are nevoie de toate cele 4 elemente ale tratamentului: substituția insulinică, calculul carbohidraților, educație și exerciții fizice ”pentru ca în cele 8740 de ore cât se află singur în acest ocean numit DIABET ZAHARAT, să-și poată găsi busola și să ajungă acolo unde dorește” a continuat explicațiile prof. dr. Iulian Velea, Medic primar pediatru cu competență în diabet pediatric și Coordonatorul Programului național de diabet în județul Timiș.

 

Webinatul Ora Pacientului Rodiabet organizat în 25 aprilie este parte a programului de educație dedicat pacienților dezvoltat de Medtronic și Rodiabet din noiembrie 2023, sub tema generală ”Poți Controla Diabetul: Folosește Tehnologia”.

Prof. dr. Iulian Velea a explicat că în ultimii ani, companiile mari care sunt implicate în monitorizarea sau în tratamentul pacientului cu diabet zaharat de tip 1 au făcut eforturi substanțiale, atât pentru îmbunătățirea tipurilor de insulină pe care le folosim pentru a obține rezultate cât mai bune, cât și în dezvoltarea dispozitivelor utilizate pentru administrarea și monitorizarea glicemiei.

”Pentru că autocontrolul pacientului nu a dus la rezultatele scontate a fost nevoie să se dezvolte aceste dispozitive care permit descărcarea de rapoarte (atât ale sistemelor de monitorizare glicemica continuă cât și a pompelor augmentate cu senzori) la 7, 14 sau 30 de zile, care îi ajută atât pe medici cât și pe pacienți în managementul diabetului și cresc calitatea vieții, îndepărtând cât mai mult în timp riscul instalării complicațiilor diabetului zaharat” arată medicul diabetolog în intervenția sa.

Echilibrul glicemic este foarte important

Evaluarea echilibrului glicemic este foarte importantă în gestionarea diabetului. S-a încercat monitorizarea glucozei pornind de la determinarea glicozuriei din urină, metoda folosită în anii 50, ajungând în ultimii ani să determinăm glicemia din picătura de sânge și, mai nou, să folosim (după anul 1999) sistemele de monitorizare glicemică continuă pentru controlul glicemic” a explicat prof. dr. Iulian Velea evoluția sistemelor de monitorizare.

Autocontrolul glicemic utilizând determinarea glicemiei din picăturile de sânge are limitări inerente, impuse de necesitatea înțepăturilor repetate, tehnici de testare defectuoase sau faptul că determină glicemia dintr-un anumit moment, fără a oferi informații legate de tendință, punctul de plecare sau cel către care se îndreaptă (dacă e în creștere sau în scădere). În aceste condiții înțelegem mult mai ușor avantajele pe care le aduc sistemele de monitorizare continuă a glicemiei.

”Sistemul de monitorizare glicemică determină concentrația de glucoză din lichidul interstițial din 5 în 5 minute. El practic efectuează 288 determinări în 24 de ore și realizează in final o ”linie” a glicemiilor pe care pot să o văd și să trag concluzii mult mult mai eficiente, mai aproape de adevăr și să iau decizii terapeutice mai benefice. S-a dovedit că simpla utilizare a sistemului de monitorizare glicemică continuă scade  cu cel puțin 1% valoarea hemoglobinei glicozilate, fără a crește rata hipoglicemiilor severe, deci fără a ne implica pentru un control glicemic mai strict” arată prof. dr. Iulian Velea în intervenția sa.

 

Seria de întâlniri educaționale dedicate persoanelor cu diabet de tip 1 și tehnologiei, Ora Pacientului Rodiabet dezvoltate de Rodiabet și Medtronic va continua și în lunile care urmează, cu alte webinarii în care tehnologia utilizată în diabet este prezentată și explicată pe înțelesul tuturor.

Rămâneți conectați la comunitatea Rodiabet pentru a afla din timp despre viitoarele ediții și a învăța cum puteți folosi tehnologia în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat. Urmărește-ne pe Linkedin , Facebook sau Instagram!