Chirugia bariatrica si metabolică nu mai are, în prezent, aceleași limite ale aplicabilității metodei, care erau în urmă cu 20 de ani, datorită evoluției tehnologiei, noilor forme de organizare instituțională și aplicării unor protocoale speciale, toate acestea făcând ca rata complicațiilor să fie de 100 de ori mai redusă. Sunt concluziile prezentate de Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității, Ponderas Academic Hospital, într-un interviu acordat pentru platforma DespreObezitate.ro.

Beneficiarii chirurgiei metabolice

”Discutăm despre o incidență a complicațiilor chirurgiei bariatrice de sub 1%, mai exact 0.2%-0.1%. Asta înseamnă că este un risc mic, cunoscut și ușor de controlat. Sunt operate, în condițiile actuale, cu risc minim și beneficiu maxim, persoane care au 10-15 kg în plus, dar care au o problemă reală, din punct de vedere medical sau a calității vieții, copii sub 10 ani, adolescenți, persoane adulte, ce au pierdut lupta cu kilogramele, persoane în vârstă, persoane care au avut multe alte intervenții chirugicale sau persoane la care tratamentele medicale necesare nu sunt compatibile, în contextul diabetului zaharat, a obezității morbide sau a insuficienței respiratorii”, a explicat Prof. Dr. Catalin Copaescu.

Greutatea, ca handicap medical

În prezent, potrivit medicului, ”intervențiile chirugicale nu se adresează doar persoanelor care nu mai pot ieși din casă, din cauza excesului ponderal și la care s-au încercat ani la rând soluții conservatoare ineficiente, diete, activitate fizică etc., ci chirurgia este aplicată mult mai repede, are și o viză de profilaxie care devine limitativă, cu extindere către un handicap medical pentru persoana respectivă”.

Chirugia bariatrică, soluția împotriva suferinței organelor invadate de țesutul adipos

Prof. Dr. Copăescu a mai explicat că kilogramele in plus devin inconfortabile in timp, ele si de cele mai multe ori sunt asociate cu multe suferințe ale organelor invadate de țesutul adipos. ”Avem o perspectivă a kilogramelor care este destul de neiertătoare sau destul de puțin pretențioasă, din punct de vedere al alimentației, deoarece raportul dintre kilograme și înălțime, care conduce la stabilirea indicelui de masă corporală, este, la un moment dat, nedrept, adică vei avea fie un IMC foarte mare, dar tu ești o masă de mușchi, fie o greutatea mică, ce nu te încadrează într-o clasă de obezitate, conform standardelor existente, dar vei avea o suferință metabolică, ce impune să faci ceva și care nu se poate face prin tratament conservator. În ambele instanțe, plus în cele mai multe cazuri în care avem obezitate asociată cu suferințe metabolice, diabet zaharat, probleme respiratorii, cardiovasculare, osteoarticulare, endocrine și cunoscute de cei care simt asta zilnic, este indicată chirugia bariatrică”, a mai arătat chirurgul.