Ficatul gras nonalcoolic, denumit și ficatul gras, asociat bolilor metabolice, are o prevalență în creștere, devenind prima cauză a bolilor hepatice cronice, potrivit Prof. Dr. Carmen Fierbinţeanu, UMF ”Carol Davila”, București, șef al clinicii medicale II și gastroenterologie, Spitalul Universitar București și vicepreședinte al Societății Române de Medicină Internă.
Aceasta a fost si tema prezentării sale din cadrul Congresului Interdiab 2021, eveniment la care portalul Rodiabet este partener media.
Biopsia hepatică, de evitat
”Prezentarea mea își propune să evidențieze prevalența în creștere a ficatului gras nonalcoolic, denumit acum ficatul gras, asociat bolilor metabolice, care va deveni prima cauză a bolilor hepatice cronice. În cadrul ficatului gras non alcoolic, numai o categorie mică de pacienți au steatohepatită, o formă cu potențial de evoluție spre boli hepatice terminale. Această formă se caracterizează prin necroza hepatocitelor și inflamație cronică. Preocuparea ultimilor ani a fost să identificam pacienții cu steatohepatită, prin metode neinvazive, evitând astfel biopsia hepatică. Astfel, am prezentat cele mai noi abordări pentru diagnosticul și monitorizarea pacienților cu steatohepatită, prin scoruri non invazive, evitând astfel cât mai multe biopsii hepatice”, a explicat medicul, pentru RoDiabet.ro.
Tehnologii și tratamente noi, la un secol de la descoperirea insulinei
”Indiscutabil că insulina a reprezentat una din terapiile revoluționare pentru pacienții diabetici, ce a schimbat fundamental prognosticul acestora. Ultimii ani s-au caracterizat prin medicamente noi, precum agoniștii receptorilor peptidului glucagon like (GLP-1) sub formă orală, mult mai accesibilă pacienților diabetici, care, alături de dietă și activitate fizică, reduc suplimentar nivelul glicemiei. Să nu uităm de noile tehnologii, softuri și dispozitive, în ajutorul pacienților, pentru monitorizarea proprie a bolii și, sigur, monitorizarea continuă a glicemiei, care permite controlul permanent al glicemiei, cu ajustarea tratamentului de fiecare pacient, în funcție de nivelul glicemic”, a mai arătat Prof. Dr. Carmen Fierbinţeanu.
A șaptea ediție Interdiab
Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale (ASRMN) organizează, online, în perioada 3-6 martie, cea de-a şaptea ediţie Interdiab – Conferinţa Internaţională Managementul Interdisciplinar al Diabetului Zaharat şi Complicaţiilor Sale.
Conferința este organizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N.C. Paulescu”, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Nefrologie.