Povestea de 100 de ani a insulinei este una despre speranță, descoperiri și revoluție în medicină. Pe tot parcursul acesteia un motor important a fost competiția, cea care aduce progres, iar în managementul diabetului zaharat tip 1 avem o competitie veritabilă”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar, Decan al Facultății de Medicină la UMF ”Victor Babeș” din Timișoara.  

Intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii profesionale Insulina 100 organizată în ianuarie 2022 de platforma RoDiabet pentru a marca cei 100 de ani de la descoperirea insulinei.

În diabetul zaharat de tip1 avem competiție între preparate de insulină tot mai bune, inovatoare, care să funcționeze mai aproape de ceea ce înseamnă fiziologie versus tehnologie. Cred că aceasta va fi concurența reală: biologie versus tehnologie. Tehnologia încearcă să imite biologia iar cele două se vor influența reciproc. Va fi o competiție care ne va duce la optimizarea tratamentului diabetului zaharat tip 1, iar în final vom reuși ca o persoană care are diabete zaharat tip 1  să aibă o viața perfect identică cu a unei persone care nu are diabet zaharat”, a continuat prof. dr. Bogdan Timar intervenția sa dedicată inovațiilor din diabet.

Registrele de diabet rămân o provocare

Singurele țări care au registre de diabet cu adevărat funcționale sunt tările nordice. Există registre și în alte state, dar nu sunt perfect funcționale pentru că rata lor de populare este destul de mică”, susține prof. dr. Bogdan Timar.

În foarte multe state problema principală a registrelor rămâne popularea lor, introducerea datelor în mod constant și într-un grad ridicat. Aceeași pare să fie situația și în România.

Cred că am avea un orizont de timp, care se numără în săptămâni sau maxim luni, până când infrastructura ar putea fi pusă la dispoziție pentru realizarea registrului de diabet. Dar nu infrastructura este o problemă ci popularea acestui registru. Singura soluție pentru a avea un registru funcțional, este ca prescripția pentru diabet  să se facă efectiv prin registru. Până nu o să avem așa ceva, registrul nu va fi funcțional pentru că nu avem pârghiile de completare a registrului. Dacă se face prescripția strict prin registru, acesta va trebui populat, cel puțin cu date minimale, și devine un registru valid”, crede prof. dr. Bogdan Timar.

Infrastructură există și doar trebuie pusă la punct, dar particularitatea registrului de diabet versus alte tipuri de registre este numărul de cazuri foarte mare care trebuie introduse. ”Când vorbim de un volum atât de mare de date, de atât de mulți  medici, răspândiți geografic pe tot teritoriul țării noastre, singura soluție fezabilă ca să avem un registru cu adevărat funcțional, valoros și din care să extragem date pe care să le putem folosi  pentru politici de sanătate și pentru știință este prescripția”, a continuat prof. Timar.

Viitorul va fi însă cel al interconectării, în care fiecare persoană  va avea o interconectare unică și fiecare individ va putea fi interconectat în orice registru, indiferent că este vorba de registrul de diabet, sau de cel de la ANAF și impozite.

Apar oportunități pentru dezvoltarea centrelor de diabet

Prof. Dr. Bogdan Timar a vorbit și despre oportunitățile pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate pe care le aduce PNRR-ul (Programul Național de Redresare și Reziliență) și unde capitolul infrastructură spitalicească poate fi concurat doar de capitolul infrastructură rutiera și căi ferate.

”E foarte important să avem inițiative și s-ar putea să avem șanse la finanțări destul de importante, mai ales că există în PNRR un capitol de infrastructură spitalicească construită de la zero. Ne ajută aici și legea prevenției diabetului, care permite autorităților locale să se implice și să co-finanțeze proiecte de acest tip”, a completat prof. dr. Bogdan Timar intervenția sa în cadrul dezbaterii profesionale Insulină 100 din 25 ianuarie 2022.

DESPRE PROGRAMUL INSULINA 100: CĂLĂTORIA, MOȘTENIREA ȘI DRUMUL ÎNAINTE

Întâlnirea din 25 ianuarie 2022 este parte a programului Insulina 100 dezvoltat de platforma RoDiabet cu susținerea partenerilor Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare și Farmaciile Alphega.

Anul 2021 a marcat centenarul descoperirii insulinei, una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în zilele noastre, alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet a organizat o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii. Întâlnirea din 25 ianuarie 2022 este proiectul dedicat comunității medicilor diabetologi, nutriție și boli metabolice.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.