Pacienții cu diabet zaharat din România au acces la tratamente inovatoare si dispozitive medicale, în regim gratuit de sută la sută, iar Program național de diabet este unul dintre cele mai bune programe din Europa, dacă nu chiar din lume, pentru că avem acces la toate moleculele noi, dar și cele foarte noi, iar asta îmbunătățește viața pacientului cu diabet zaharat, speranța sa de viața, dar îmbunătățeste și munca medicului diabetolog. Este însă un program perfectibil și ne gândim cu toții, că mereu poate fi loc de mai bine”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în cadrul dezbaterii profesionale Insulina 100 dedicată medicilor diabetologi din ianuarie 2022.

Cifrele care conturează imaginea diabetului zaharat sunt impresionante și compun imaginea epidemiei actuale de diabet:

  • 1 din 10 adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani are diabet
  • 1 din 2 adulți sunt nediagnosticați cu diabet zaharat
  • 1 din 9 adulți au intoleranță la glucoză, adică o glicemie modificată
  • 1 din 6 femei sunt afectate de hiperglicemie sau de diabet gestațional.

Peste jumătate dintre pacienții cu diabet nu știu că au boala, ceea ce este foarte grav, pentru că în momentul în care descoperă diabetul, acești pacienți vor avea și complicații deja instalate”, susține Conf. Dr. Anca Pantea Stoian (UMF Carol Davila din București).

Trebuie să limităm evoluția complicațiilor diabetului

În România prevalența diabetului zaharat este 11,6%, conform cifrelor din studiul PREDATORR, desfășurat în perioada 2012-2014. Grupa de vârsta predispusă pentru a dezvolta diabet zaharat, în mod special diabet zaharat de tip 2, este vârsta de 40 – 49 de ani, adică exact acea majoritate a populației care este aptă de muncă, cei aflați la culmea carierei, oameni pe care ne-am putea baza dacă ar fi într-o stare de sănătate perfectă.

Complicațiile principale ale diabetului zaharat includ boala oculară diabetică, adică retinopatia diabetică, boala cronică de rinichi, accidentul cerebral  vascular, infarctul de miocard sau amputațiile provocate de piciorul diabetic. Acestea sunt cele mai importante complicații ale diabetului zaharat, indiferent că discutăm de tipul 1 de diabet  sau de cel de tip 2. Iar în momentul de față, medicația are ca obiectiv principal combaterea hiperglicemiei, sau mai bine zis a dezechilibrului metabolic, și complicațiile cardiovasculare și renale. Complicațiile reprezintă cea  mai gravă povară pentru pacientul cu diabet. Din momentul în care prezintă boală cardiovasculară, sau boală cronică de rinichi, care deseori evoluează către insuficiență renală sau neuropatie diabetică, speranța de viață a persoanelor cu diabet scade cu 10- 20 de ani. Misiunea noastră este să găsim soluții și să limitam evoluția acestor complicații”, a completat conf. dr. Anca Pantea Stoian în continuarea intervenției sale.

 

DESPRE PROGRAMUL INSULINA 100: CĂLĂTORIA, MOȘTENIREA ȘI DRUMUL ÎNAINTE

Întâlnirea din 25 ianuarie 2022 este parte a programului Insulina 100 dezvoltat de platforma RoDiabet cu susținerea partenerilor Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare și Farmaciile Alphega.

Anul 2021 a marcat centenarul descoperirii insulinei, una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în zilele noastre, alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet a organizat o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii. Întâlnirea din 25 ianuarie 2022 este proiectul dedicat comunității medicilor diabetologi, nutriție și boli metabolice.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.