Pandemia COVID-19 a afectat foarte mult pacieții cronici din România și nu din perspectiva riscului crescut în cazul infectării cu coronavirus, cât din pricina accesului  pacientului cronic la medic și la continuarea tratamentului. Este opinia lui Lucian Ionițăcofondator Pacientul 2.0, un proiect online de  informare  și conștientizare a unor afecțiuni medicale frecvent întâlnite la pacienții români. Lipsa unor medicamente de bază, inclusiv pentru pacienții cu diabet, imposibilitatea vizitelor periodice sau tratamentelor făcute ambulatoriu sunt lucruri cu care oamenii s-au confruntat încă de la  începutul  crizei  și, din păcate, continuă o facă, spune Lucian Ioniță într-un dialog cu echipa editorială a portalului specializat RoDiabet.ro.

Potrivit acestuia, unul dintre lucrurile bune pe care le-a  adus  pandemia este faptul că,  în  ciuda  izolării , “a pus  oamenii  și  companiile  umăr  la  umăr”. Acest dialog este parte dintr-o campanie de prevenție la care participă 7 parteneri și așa s-a  întâmplat  cu  toate  proiectele  de  educare,  mulți,  mulți oameni și companii și-au unit forțele.

Cofondatorul platformei Pacientul 2.0 menționează că ultimele luni au adus o adevărată  “explozie” a consumului de social media, cu multe aspecte pozitive. “Facebook  încă  se  resimte după ce  propriul succes a dus platforma la limita capacității de a  funcționa. Practiclumea „s-a mutat” aici în aceste luni, a ținut legătura cu prietenii și rudele, s-a distrat, s-a informatainformat, a dezinformatvoluntardar mai ales involuntar. Dar, tot aicia ajutat  cu un sfat alți pacienți, a primit sfaturi de la medicul lui sau de la medici cunoscuți, a aflat ce se  întâmplă în cabinete sau clinici, a  făcut  terapie  în  grupuri private sau a demonstrat online și public pentru lipsa medicamentelor.

Cred că urgența numărul unu este să trecem sistemul medical din modul exclusiv anti-COVID, în care a fost pus acum 4 luni, într-unul în care pacienții cronici să-și poată primi consultațiile, îngrijirea medicală și tratamentele de care au nevoie”, concluzionează Lucian Ioniță.