Dacă aflăm din timp, putem să stopăm acest fenomen. Undeva între 40-50% din factorii de risc pentru demență pot fi remediați”, a explicat dr. Tiberiu Ionescu, psiholog la Centrul Memoriei din București în cadrul întâlnirii Comunității Caspa.ro din 30 iunie 2022.

Comunitatea Caspa.ro a discutat joi, 30 iunie 2022 pe marginea unui subiect de mare interes pentru multe din familiile din România: tulburările neurodegenerative, un fenomen tot mai extins, pentru care sistemul de sănătate din România nu este pregătit. În fața membrilor comunității Caspa.ro s-a aflat o echipă multidisciplinară, formată din psihiatru, medic de familie, farmacist și psihiatru, care au explicat cum ne putem implica cu toții și care e rolul fiecăruia dintre noi în identificarea precoce și prevenția tulburărilor neurodegenerative.

Identificarea primelor simptome de boală, în cazul celor neurodegenerative, este dificil de realizat. ”Simptomele pot să varieze extrem de mult, iar practic din momentul debutului bolii și până când vorbim de simptome, pot trece ani în care pacientul este asimptomatic. De aceea e foarte important și trebuie să vorbim de prevenție. Trebuie să ne axăm pe debutul bolii, iar cumva partea aceasta este cea mai grea, căci trebuie să fim atenți la acțiuni și schimbări extrem de subtile și este foarte greu să îți dai seama de apariția acestui tip de probleme” a continuat dr. Tiberiu Ionescu, Asistent univ. dr. la UMF Carol Davila intervenția sa despre demență și celelalte boli neurodegenerative.

Am aflat în cadrul întâlnirii și despre inițiativa comunității de farmacii independente Alphega, care desfășoară de la începutul anului o campanie de prevenție și educație dedicată demenței în boala Alzheimer.

Nu uita ce e important” este campania dezvoltată de comunitate de farmacii independente Alphega, o inițiativă adaptată la contextual actual. Idea proiectului a venit printr-o cercetare prealabilă, în care ne-am dat seama că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu, când nu se mai pot face prea mult pentru ei, când stilul lor de viață este deja afectat. În Farmaciile Alphega ne dorim să venim în întâmpinarea pacienților, cu informații validate de către specialiști. În plus, suntem concentrați pe prevenție, pentru că atunci putem face ceva pentru pacient într-un mod constructiv. Tocmai de aceea a venit idea acestei campanii concentrate pe demență și boala Alzheimer. Proiectul a început încă din primele luni ale anului și a fost un proiect pilot, desfășurat în 50 de farmacii Alphega din țară, farmacii care au întâmpinat pozitiv demersul nostru”, a povestit Andra Geantă, Manager proiect la Farmaciile Alphega și persoana care s-a ocupat de proiectul dedicat demenței.

Dr. Daciana Toma, medic de familie și coordonator științific al proiectului ”Nu uita ce e important”a vorbit despre rolul medicului de familie în procesul de prevenție și identificare precoce a bolilor neurodegenerative: ” Ne place să credem și nouă și farmaciștilor că suntem în prima linie atunci când vorbim de probleme de sănătate ale pacienților. Noi suntem cei care cunoaștem pacienții și cunoaștem și familiile lor. Atunci când știi că un pacient cu anumite boli prezintă riscuri de a dezvolta anumite tulburări, când vezi că are anumite scăpări de la o lună la alta, începi să îl chemi  mai des, să sesizezi anumite modificări și acestea sunt momentele în care, ca medic de familie trebuie să acționezi, să explici familiei și pacientului, să tragi un semnal de alarmă și să acționezi, să convingi pacientul să facă investigații”.

Farm. Cristina Stoica, de la Farmacia Tilia din Constanța, una dintre farmaciile incluse în programul ”Nu uita ce este important” a povestit experiența pe care a avut-o cu pacienții săi în această campanie și cum au reacționat aceștia. ”Sunt farmacist de 20 de ani, în aceeași farmacie din Constanța și am reușit să cunosc până la 3 generații ale aceleași familii. Ca farmacist trebuie să ne cunoaștem pacienții, să știm ce complianțe au la tratamentul pe care urmează,  să știm ce obiceiuri au, ce evenimente au loc în viața lor. Pacientul vine la farmacie nu doar pentru medicamente ci și pentru a povesti ce s-a mai întâmplat în viața sa”, a explicat Cristina Stoica.

Tot de la ea am aflat și de cazul unei familii din Constanța pe care a reușit să o ajute: ”Aveam un pacient foarte prietenos, pe care îl cunoșteam de ani de zile, care venea des la farmacie și se comporta foarte frumos întotdeauna. Într-o zi însă am observat o schimbare în modul lui de a vorbi și de purtare în general, era morocănos și chiar nepoliticos, așa că, atunci când a venit soția acestuia i-am povestit situația și i-am convins să meargă la un control medical. Așa au reușit să identifice problema neurodegenerativă din timp și să poată lua primele măsuri pentru menținerea ei sub control”.

Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Întâlnirea din 30 iunie 2022 este parte a activităților comunității Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaPfizerRegina MariaBoehringer IngelheimAlphega Farmacie.

Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

 

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.