Postul intermitent, cunoscut și sub denumirea de alimentație limitată în timp, poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să slăbească și să-și controleze nivelul zahărului din sânge, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Illinois din Chicago.

Studiul lor a fost publicat în jurnalul JAMA Network Open.

Cercetătorii spun că participanții care au mâncat doar între prânz și ora 20:00, în fiecare zi, fără numărarea caloriilor, au pierdut mai mult în greutate în decurs de 6 luni decât participanții care au fost instruiți să-și reducă aportul de calorii cu 25%. Ambele grupuri au observat reduceri ale nivelurilor de zahăr din sânge pe termen lung, măsurate de un test de hemoglobină A1C, care arată nivelurile de zahăr din sânge în ultimele 3 luni.

Cercetătorii au grupat 75 de participanți în trei grupuri: cei care respectă regulile de alimentație cu restricții de timp, cei care reduc caloriile și un grup de control. Pe parcursul a 6 luni, cercetătorii au măsurat greutatea participanților, circumferința taliei, nivelul zahărului din sânge și alți indicatori de sănătate.

Dr. Krista Varady, autor principal al studiului și profesor de kinesiologie și nutriție la Universitatea din Illinois Chicago, a declarat că participanții din grupul care ținau post intermitent au considerat că este mai ușor să urmeze regimul decât cei din grupul care a trebuit să reducă caloriile.

Cercetătorii au spus că acest lucru se datorează parțial faptului că, de obicei, medicii le spun persoanelor cu diabet de tip 2 să reducă caloriile, ca primă linie de gestionare a afecțiunii. Mulți dintre acești participanți probabil au încercat deja și s-au luptat cu această formă de dietă.

Participanții din grupul cu restricții de timp nu au fost instruiți să își reducă caloriile, dar au făcut-o oricum mâncând într-o fereastră fixă.

Studiul nostru arată că mâncatul limitat în timp ar putea fi o alternativă eficientă la dieta tradițională pentru persoanele care nu pot face dieta tradițională sau sunt epuizate de aceasta. Pentru mulți oameni care încearcă să slăbească, măsurarea timpului este mai ușoară decât numărarea caloriilor,” a spus Varady.

Nimeni nu a raportat evenimente adverse grave pentru sănătate în timpul studiului de 6 luni. Aparițiile hipoglicemiei și hiperglicemiei nu au fost diferite între grupuri.

Cercetătorii au spus că este crucial să găsească mai multe opțiuni pentru a controla greutatea și nivelul zahărului din sânge, deoarece una din 10 persoane din Statele Unite are diabet și una din trei are prediabet.

Puțin mai mult de jumătate din participanții la studiu erau de culoare și 40% erau hispanici, ceea ce este remarcabil deoarece diabetul este deosebit de răspândit în rândul acestor grupuri, au spus cercetătorii.

Varady a spus că studiul a fost mic și ar trebui să fie urmat de altele mai mari. Deși se arată că mâncarea limitată în timp este sigură pentru persoanele cu diabet de tip 2, Varady a spus că persoanele cu această afecțiune ar trebui să-și consulte medicul înainte de a începe acest tip de program.

 

Cum poate ajuta postul intermitent în cazul diabetului de tip 2

Dr. Kevin Huffman, medic bariatru, precum și directorul executiv și fondator al Ambari Nutrition, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că a văzut personal că postul intermitent poate fi un instrument puternic de combatere a diabetului atunci când este făcut în condiții medicale, sub supraveghere.

În aceste perioade de post, nivelurile de insulină scad, permițând celulelor să devină mai receptive la insulină atunci când se reia mâncatul. Această sensibilitate crescută ajută la reglarea mai eficientă a nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul unor vârfuri și accidente periculoase care sunt frecvente în diabet”, a spus Huffman. „Postul intermitent poate promova, de asemenea, scăderea în greutate – un factor esențial în gestionarea diabetului de tip 2 – deoarece eliminarea excesului de greutate duce adesea la o sensibilitate sporită la insulină și la un control global mai bun al glicemiei. Ca rezultat, mulți indivizi se bazează mai puțin pe medicamente pentru a-și gestiona diabetul.”

Kelsey Costa, dietetician și consultant în nutriție pentru Coaliția Națională pentru Asistența Sănătății, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că este important ca studiul să nu raporteze niciun eveniment advers semnificativ. Ea a explicat cum funcționează postul intermitent.

Această metodologie se bazează pe principiul alternării între perioadele de hrănire și post, influențând în consecință metabolismul nutrienților, echilibrul hormonal și diferite procese fiziologice pentru a îmbunătăți sănătatea cardiometabolică. Faza de post se extinde de obicei între 12 și 14 ore sau mai mult, când organismul trece la utilizarea grăsimilor stocate și a rezervelor de energie ca combustibil, promovând pierderea în greutate. S-a dovedit că îmbunătățește flexibilitatea metabolică, sensibilitatea la insulină și controlul inflamației, contribuind la o reglare îmbunătățită a glicemiei și la pierderea în greutate, în timp ce promovează obiceiurile alimentare conștiente și modificări benefice ale stilului de viață”, a spus Costa.

Ro Huntriss, dietetician în Londra și directorul de nutriție la aplicația de dietă și post intermitent Simple, este și mai optimist cu privire la postul intermitent: „Scăderea semnificativă în greutate poate chiar pune diabetul în remisie, prin care nivelurile de glucoză din sânge revin la niveluri normale. Unele studii sugerează că postul intermitent poate avea beneficii suplimentare atunci când vine vorba de îmbunătățirea rezistenței la insulină, făcând postul intermitent o opțiune atractivă pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 sau prediabet.”

 

Câteva precauții cu privire la postul intermitent

Huntriss a recunoscut unele dezavantaje ale postului intermitent. „Este important să luăm în considerare riscurile. Unor persoane cu diabet le pot fi prescrise medicamente care pot scădea prea mult nivelul de glucoză din sânge. Acesta este un risc atunci când faceți modificări semnificative în dietă, așa că este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o nouă dietă dacă aveți o afecțiune precum diabetul de tip 2, în special pentru cei care iau medicamente.”

„Postul intermitent nu este pentru toată lumea”, a spus Huntriss. „Postul intermitent nu este potrivit pentru femeile însărcinate, care alăptează, au o greutate corporală mică sau au antecedente de tulburări de alimentație, așa că este foarte important să vă revizuiți starea personală înainte de a începe o dietă.”

Cred că există un anumit merit și ar putea exista unele avantaje în utilizarea unei diete de post intermitent în tratamentul specific pentru diabetul de tip 2 la pacienții care sunt supraponderali și trebuie să monitorizeze aportul caloric, ca parte a planului de tratament, însă toți pacienții diabetici trebuie să se consulte cu medicul lor înainte de a începe orice dietă, în special în funcție de tipul lor de diabet și de medicamentele prescrise” a spus Dr. Theodore Strange, director la Spitalul Universitar Staten Island din New York.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com