Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale webinarului RoDiabet Ora Pacientului organizat în 30 septembrie 2021.

”Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului și cred că este datoria noastră să tragem un semnal de alarma, dar mai mult decât atât, să facem educație în această privință. Ne dorim ca pacienții noștri să înțeleagă ce reprezintă piciorul diabetic și de ce este diferit de alte patologii care vizează  piciorul”, a declarat medicul diabetolog Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și moderator al întâlnirii în deschiderea webinarului Ora Pacientului RoDiabet din 30 septembrie.

Webinarul organizat la finalul lunii septembrie a abordat o temă importantă pentru orice pacient  cu diabet sau familia acestuia: sănătatea, îngrijirea și importanța prevenirii complicațiilor piciorului diabetic. Webinariile RoDiabet Ora Pacientului sunt o inițiativă Oameni și Companii dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Dahna, Liamed, Novo Nordisk și Regina Maria.

Situația piciorului diabetic în România

Norina Gavan, Fondator și Membru onorific al Asociației de Podiatrie, a vorbit despre situația piciorului diabetic în România și proiectele pe care le-a demarat în ceea ce privește tratamentul piciorului diabetic:  ”În anul 2012, Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab a făcut un studiu, în care a chestionat 25.000 de pacienți cu diabet zaharat, legat de ceea ce înseamnă simptomatologia, calitatea vieții și alte lucruri care ar putea să descrie o situație a neuropatiei diabetice. În urma acestui studiu am descoperit că datele nu sunt foarte încurajatoare. Din studiu am aflat că:

  • 62% din pacienții cu diabet au neuropatie diabetică,
  • 14% din pacienții cu diabet au avut, până la data studiului, cel puțin o ulcerație sau leziune la nivelul piciorului în viața lor cu diabet
  • 5%  dintre ei au avut, până la data studiului, cel puțin o amputație minoră .

Am făcut calcule și am extrapolat, iar cifrele înseamnă circa 14 amputații pe zi la persoane cu diabet în România. Din păcate, cu toate eforturile noastre și cu toate eforturile comunității de specialiști în diabet de a face educație și de a îngriji pacientul cu diabet, cât poate de bine cât ne permite sistemul, numărul amputațiilor a crescut de la 5000 la 7200 pe an, iar acestea sunt niște cifre îngrijorătoare”.

Frecvența apariției complicațiilor piciorului diabetic

Despre frecvența cu care apar complicațiile legate de piciorul diabetic ne-a vorbit Iulia Drăgoi, secretar Asociația de Podiatrie și fiziokinetoterapeut la Fast Fizio Clinic din Timișoara. Văd zilnic foarte multe picioare diabetice și cea mai mare supărare a mea este că văd foarte multe picioare care încă nu au diagnosticul de picior diabetic, deși ar fi trebuit. Aproape săptămânal văd  picioare deformate, la persoane care deși știu că suferă de diabet zaharat, nu au avut parte niciodată de un examen clinic al piciorului, de un screening al piciorului în ceea ce privește asocierea acestor formații cu posibil diagnostic de neuropatie diabetică”.

Iulia Drăgoi a subliniat faptul că situația piciorului diabetic în România este una îngrijorătoare: ”În  România știu că se pierd mai bine de 5000 de picioare din cauza complicațiilor, iar 75%  din pacienții sunt mai speriați că își vor pierde un picior decât de moarte.

Cele mai frecvente simptome ale piciorului diabetic

Norina Gâvan, Fondator și Membru onorific Asociația de Podiatrie a vorbit și despre simpotemele piciorului diabetic: ”Simptomele cele mai frecvente și care fără discuții sunt descrise în literatură și raportate de pacienți sunt: senzațiile de furnicături, senzație de amorțeală, senzația de electricitate și acea senzație de viermuiere, ca și cum ți-ar umbla viermi pe sub piele. În general toate acestea apar de la genunchi în jos. Trebuie însă să remarc și că lipsa durerii este tot un simptom. Durerea eu zic că este un dar de la Dumnezeu,  pentru că dacă te doare ești conștient că ți se întâmplă ceva. Dar dacă nu te doare, nu ai de unde să știi că ți se întâmplă ceva. Ăsta este motivul pentru care este foarte important spuneți medicului că vă dor picioarele și este foarte important să conștientizați ce se întâmplă la nivelul picioarelor dumneavoastră”.

Iar principala concluzie a întâlnirii lunii august a venit tot de la Conf. dr. Anca Pantea Stoian: ”Ceea ce-mi doresc foarte tare să subliniez este faptul că la primele simptome trebuie să luăm atitudine, atât medicul cât și pacientul. Dacă pacientul nu spune, medicul nu are de unde să știe. Iar dacă sunt 30 de pacienți la ușă,  de cele mai multe ori se întâmplă să nu avem timp, dar de cele mai multe ori întrebăm dacă s-a întâmplat ceva. Iar dacă a apărut ceva la picior, inclusiv o unghie deformată, este un semn extrem de important, aceea onicomicoză, aceea infecția a unghiei spune foarte multe, este un diagnostic precoce și se poate face ceva alături de fiziokinetoterapeut”.

 

Despre Ora Pacientului RoDiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer IngelheimDahna, LiamedRegina MariaNovo Nordisk. 

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici