Rezultatele unui nou studiu publicat recent, arată utilizarea pancreasului artificial la copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani cu diabet zaharat de tip 1 este sigur și mai eficient în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină. În mod normal, acest hormon ajută celulele corpului să preia glucoza din sânge. Fără insulină, nivelurile de glucoză din sânge pot fi periculos de ridicate, ducând la probleme de sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Studiile anterioare au arătat că astfel de sisteme îmbunătățesc controlul glicemiei la adulți și la copiii mai mari. Dar diabetul de tip 1 poate fi deosebit de dificil de gestionat la copiii mai mici, care adesea nu se pot exprima atunci când simt efectele glicemiei scăzute sau crescute.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători condusă de Dr. Marc Breton de la Universitatea din Virginia a testat pancreasul artificial la copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani cu diabet zaharat de tip 1. Deoarece studiul a avut loc în timpul pandemiei de COVID-19, majoritatea vizitelor de probă au fost efectuate virtual.

La această analiză au luat parte 102 copii care au fost diagnosticați cu diabet de tip 1 cu cel puțin șase luni înainte de a se alătura studiului. Echipa a repartizat aleatoriu 68 de copii să primească un sistem de pancreas artificial cu buclă închisă și 34 să continue să primească îngrijire standard.

La începutul studiului, copiii aveau niveluri de glucoză din sânge care s-au încadrat în intervalul țintă în aproximativ 55% din timp. La 13 săptămâni de la implantare, nivelurile de glucoză din sânge pentru copiii cărora li au primit pancreasul artificial au scăzut în acest interval, aproape 70% din timp. Pentru cei care au rămas în îngrijire standard, nivelurile au fost aproximativ aceleași ca la începutul studiului.

Diferența dintre grupuri a fost cea mai pronunțată noaptea, când copiii dormeau în mod normal. Copiii cu cele mai mari niveluri de zahăr din sânge la începutul studiului au beneficiat cel mai mult de pancreasul artificial.

„Sistemele pancreasului artificial au potențialul de a îmbunătăți controlul glicemiei pe tot parcursul zilei la acești pacienți tineri. Acest lucru ar putea ajuta la atenuarea temerilor pe care familiile le pot avea cu privire la scăderea glicemiei, în special în timpul nopții, precum și îngrijorările legate de efectele pe termen lung ale diabetului de tip 1 asupra sănătății copiilor lor”, spune dr. Guillermo Arreaza-Rubin de la National Institutes of Health (NIH).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă beneficiile pancreasului artificial observate în cele 13 săptămâni de studiu sunt susținute pe termen lung.

Rezultatele studiului clinic randomizat au fost publicate pe 16 martie 2023, în New England Journal of Medicine.

Material preluat și tradus de pe: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/artificial-pancreas-controls-blood-sugar-young-children-type-1-diabetes.