Diabetul zaharat este o afecțiune care afectează modul în care organismul reglează glicemia. Genetica unei persoane joacă un rol în toate tipurile de diabet și poate crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) peste 37 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii suferă de o formă de diabet. Aproximativ 8,5 milioane de persoane au diabet, dar nu au primit un diagnostic oficial.

Există trei tipuri principale de diabet:

  1. Diabetul de tip 1 este rezultatul unui atac greșit al sistemului imunitar asupra țesuturilor sănătoase și, de obicei, debutează în copilărie.
  2. Diabetul de tip 2 se dezvoltă mai lent. Este strâns legat de stilul de viață, cum ar fi o dietă bogată în zahăr și alimente procesate.
  3. Diabetul gestațional se dezvoltă în timpul sarcinii și dispare după naștere.

Relația dintre genetică și diabet este complexă și variază în funcție de tipul de diabet. De obicei, oamenii moștenesc o predispoziție genetică la diabet, pe care alți factori, cum ar fi obezitatea, o pot declanșa.

Diabetul de tip 1 este rezultatul geneticii și al unor factori din mediul înconjurător. Persoanele cu anumite tipare genetice sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 1. Cu toate acestea, există, de obicei, și un factor declanșator de mediu, cum ar fi un virus.

Diabetul de tip 2 apare din cauza mai multor factori de risc, care includ activitatea fizică redusă, dieta și supraponderabilitatea sau obezitatea. Cu toate acestea, anumite gene cresc șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 se poate transmite în familie.

Diabetul gestațional se declanșează în timpul sarcinii. Cu toate acestea, genetica crește, de asemenea, riscul ca o sarcină să ducă la diabet gestațional.

Genetica crește riscul de diabet, dar nu este singura cauză. De exemplu, Asociația Americană de Diabet (ADA) afirmă că există doar 50% șanse ca un geamăn să dezvolte diabet dacă celălalt are diabet de tip 1. Dacă unul dintre gemeni are diabet de tip 2, riscul celuilalt este de aproximativ 75%.

Ce gene sunt responsabile pentru diabet?
Oamenii de știință au studiat ce gene cresc riscul ca o persoană să dezvolte diabet. Cele mai multe tipuri de diabet sunt poligene, ceea ce înseamnă că acestea rezultă din mai multe gene.

De exemplu, există legături puternice între genele HLA și diabet. Aceste gene au diverse funcții, cum ar fi producerea de proteine esențiale pentru modul în care funcționează sistemul imunitar.

Potrivit ADA, majoritatea persoanelor albe cu diabet de tip 1 au genele HLA-DR3 sau HLA-DR4. Gena HLA-DR7 poate crește riscul de diabet la afro-americani. Gena HLA-HR9 poate crește riscul de diabet la japonezi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora legăturile dintre gene și diabet la alte popilații.

Modificările unei gene specifice pot provoca unele forme rare de diabet, cum este diabetul tânăr cu debut la maturitate (MODY) care apare atunci când există o modificare la o genă care reduce capacitatea pancreasului de a produce insulină. De exemplu, aceasta ar putea fi o modificare a genei GCK.

Testarea genetică pentru diabet

Testele genetice caută modificări ale genelor care ar putea duce la o afecțiune.

Testarea genetică în cazul diabetului este complexă, deoarece atât genetica, cât și alți factori cauzează această afecțiune. De exemplu, persoanele cu gene HLA legate de diabetul de tip 1 pot dezvolta această afecțiune doar uneori.

ADA afirmă că un bărbat cu diabet de tip 1 are doar o șansă de 1 la 17 ca copilul său să dezvolte această afecțiune. Șansele sunt mai mici pentru femei, de 1 la 25.

Prevenirea diabetului
Există mai multe măsuri pe care cineva le poate lua pentru a-și reduce riscul de diabet de tip 2, indiferent de genetică.

Recomandările Institutului Național de Diabet și Tulburări Digestive și Renale (NIDDK) pentru reducerea riscului unei persoane de diabet de tip 2 includ:

  • pierderea în greutate, dacă este necesar, și menținerea unei greutăți moderate
  • efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și menținerea unei activități fizice
  • consumul unei diete echilibrate

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit deoarece rezultă din genetică și dintr-o reacție autoimună.

Testele genetice pot ajuta unele persoane să își adapteze stilul de viață pentru a-și reduce riscul de diabet. Testarea genetică este cea mai utilă în cazul diabetului MODY și al altor tipuri rare de diabet, unde poate dezvălui genele exacte care cauzează afecțiunea.

Material preluat și tradus de pe Medicalnewstoday.com .