Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), cu o recomandare împotriva utilizării NSS pentru a controla greutatea corporală sau a reduce riscul de boli netransmisibile (BNT).

Recomandarea se bazează pe constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele revizuirii sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a NSS, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale precum fructele sau alimente și băuturi neîndulcite. NSS nu sunt factori dietetici esentiali si nu au valoare nutritivă. Pentru a-și îmbunătăți sănătatea oamenii ar trebui să reducă cu totul zahărul din dietă”, afirmă Francesco Branca, Director OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi fabricate sau vânduți singuri pentru a fi adăugați la alimente și băuturi de către consumatori. Îndulcitorii obișnuiți sunt: acesulfam K, aspartam, advantame, ciclamați, neotam, zaharină, sucraloză, stevie și derivați de stevie.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS, cum ar fi pasta de dinți, cremă de piele și medicamente, sau zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor de zahăr (polioli), care sunt zaharuri sau derivați de zahăr care conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate NSS.

Ghidul OMS privind NSS face parte dintr-o serie de ghiduri existente și viitoare privind dietele sănătoase, care urmăresc să stabilească obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, să îmbunătățească calitatea dietei și să scadă riscul de BNT la nivel mondial.

Material preluat și tradus de pe World Health Organization.