Diabetul zaharat de tip 2 este o problemă de sănătate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți români, iar incidența acestei bolii crește în paralel cu cea a obezității. Este o situație care se observă, de altfel și pe plan mondial. Din anul 1986 până în 2000, prevalența indicelui de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2 s-a dublat, în timp ce cea a IMC peste 40 kg/m2 a crescut de patru ori. Obezitatea extremă, cu IMC peste 50 kg/m2, a crescut de cinci ori. O preocupare deosebită o reprezintă creșterea alarmantă a obezitații la copii, sugerând că situația se va agrava și mai tare în viitorul apropiat.

Tratamentul clasic al diabetului zaharat de tip 2 este greu de administrat și de multe ori nu produce o stabilizare eficientă a glicemiei. Complicațiile diabetului sunt redutabile, de la tulburări vasculare minore, retinopatii, nefropatii, neuropatii, necroze și gangrene ale extremităților. Iar atunci când diabetul zaharat este asociat cu un grad de obezitate, speranța de viață a pacientului scade cu cel puțin 12 ani.

Vești bune: prin chirurgia metabolică, efectele diabetului pot fi stopate

În ultimul deceniu, însă, s-a observat că vindecarea diabetului zaharat de tip 2 este un rezultat suplimentar al tratamentului chirurgical al obezității morbide. Mai mult decât atât, s-a demonstrat fără echivoc ca morbiditatea și mortalitatea asociate diabetului au scăzut semnificativ postoperator, iar această îmbunătățire a controlului bolii este de lungă durată.

Deși în mod tradițional diabetul este privit ca o boala cronică, ireversibilă, pentru care obiectivul principal al tratamentului constă în întârzierea complicațiilor la nivelul organelor finale, totuși, prin chirurgia metabolică, efectele diabetului pot fi stopate, iar diabetul zaharat de tip 2 poate fi vindecat, prin intrare în remisie.

Beneficiile operațiilor bariatrice efectuate asupra pacienților cu diabet zaharat de tip 2 asociat cu obezitate morbidă sunt uimitoare. Mai mult, procedurile sunt utilizate în întreaga lume pentru a trata această afecțiune chiar și în cazul pacienților mai puțin obezi, sau doar supraponderali.

Atât operațiile de gastric sleeve, cât mai ales operațiile de gastric bypass produc într-un timp scurt, chiar din prima lună postoperator, intrarea în remisie a diabetului zaharat, cu renunțarea la insulină sau la tratamentul cu antidiabetice orale. Efectul poate duce până la vindecarea completă la o distanță variabilă, de 3-6 luni, în funcție de complexitatea diabetului zaharat. Indicele de masă corporală nu este o contraindicație pentru aceste cazuri.

Un serviciu unic în România

La Centrul de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București, echipa de chirurgie bariatrică – având o experiență de peste 3.000 de intervenții reușite de chirurgie metabolică – efectuează toate procedurile bariatrice, intervenții de micșorare stomac (gastric sleeve), bypass gastric, balon gastric, în funcție de specificul cazului și indicația medicului specialist.

Centrul de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București este printre puținele clinici din România unde se efectuează intervențiile Banded gastric sleeve și Banded gastric bypass, care sunt de o importanță deosebită din punct de vedere al recuperării post-operatorii a pacientului, deoarece împiedică îngrășarea ulterioară a acestuia.

Abordarea echipei medicale a Centrului de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București este de a oferi, unic la noi în țară, un serviciu complet de chirurgie bariatrică și urmărire post-operatorie a pacientului, deoarece intervenția chirurgicală, combinată cu un plan adecvat de tratament și monitorizare post-intervenție, poate fi un instrument util ce ajută atât la pierderea în greutate, cât mai ales la o viață sănătoasă și de calitate în continuare și creșterea semnificativă a speranței de viață.