Diabetul este o boală care trebuie ţinută sub control prin intermediul alimentaţiei şi a băuturilor sănătoase. Asociația Americană pentru Diabet (ADA) recomandă băuturile cu zero calorii.

 

Consumul băuturilor potrivite în cazul celor cu diabet ajută la:

 • Evitarea reacțiilor adeverse neplăcute
 • Gestionarea simptomelor
 • Menținerea unei greutăți sănătoase

 

Băuturi recomandate:

 • Apă
 • Ceai neîndulcit
 • Cafea neîndulcită
 • Suc de roșii
 • Lapte

 

Băuturile cu conținut scăzut de calorii sunt cele mai recomandate pentru diabetici. De reținut este că și băuturile cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi sucul de legume sau laptele, ar trebui consumate cu moderație.

 1. Apa

Apa este băutura perfectă pentru persoanele cu diabet. Nu are calorii, zahăr sau carbohidrați si nu va crește nivelul glicemiei. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca deshidratare.

Consumul de apă suficientă poate ajuta organismul să elimine excesul de glucoză prin urină.

Institutul de Medicină recomandă bărbaților să bea aproximativ 13 căni pe zi, iar femeile să bea aproximativ 9 căni.

 

2. Ceai

Ceaiul verde are efecte benefice asupra sănătății persoanelor cu diabet. De asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.

Fie că alegeți ceai verde, negru sau pe bază de plante, îndulcitorii trebuie evitați.

3. Cafea

Un studiu din 2012 a descoperit că consumul de cafea ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că nivelul riscului a scăzut considerabil la persoanele care consumă 2-3 căni pe zi.  Acest lucru se aplică atât cafelei cu cofeină, cât și la cafeaua fără cofeină.

Ca și în cazul ceaiului, este important să nu îndulciți cafeaua. Adăugarea de lapte, smântână sau zahăr în cafea crește numărul de calorii și vă poate afecta nivelul de zahăr din sânge.

 

 1. Sucul de legume

Sucurile de fructe conțin mult zahăr, dar există o alternativă și anume sucurile de legume, care au un aport mare de vitamine și minerale.

 

 1. Lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Lactatele trebuie incluse în dieta zilnică a persoanelor cu diabet. Recomandate sunt produsele lactate neîndulcite și cu conținut scăzut de grăsimi.

 

Băuturi care trebuie excluse:

 • Băuturi carbogazoase
 • Energizante
 • Băuturi carbogazoase dietetice
 • Sucuri de fructe îndulcite
 • Alcool

 

Evitarea băuturilor zaharoase este esențială, deoarece crește nivelul de zahăr din sânge si aportul caloric recomandat zilnic. Băuturile carbogazoase ocupă primul loc pe lista de băuturi de evitat. Această băutură zaharoasă a fost legată și de creșterea în greutate și cariile dinților. Energizantele sunt bogate atât în cofeină, cât și în carbohidrați. Cercetările au arătat că băuturile energetice nu numai scad glicemia, dar pot provoca, de asemenea, rezistență la insulină. Acest lucru vă poate crește riscul de diabet de tip 2. Prea multă cofeină poate provoca nervozitate, crește tensiunea arterială și poate duce la insomnie. Toate acestea vă pot afecta starea de sănătatea generală.

În cazul celor cu hipertensiune arterială, consumul de alcool agravează acestă afecțiune. Un studiu din 2012 a descoperit că bărbații care consumă băuturi alcoolice aveau un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Alegeți apa ori de câte ori este posibil. Ceaiul neîndulcit și laptele degresat sunt, de asemenea, opțiuni bune. Sucurile naturale sunt recomandate dar cu moderație.

 

Articol preluat și tradus de pe HealthLine.com