BCV este responsabilă pentru aproximativ 17,9 milioane de decese pe an, majoritatea fiind prevenibile prin abordarea unui management adecvat și intervenții clinice, care vizează factorii de risc asociați cu excesul de greutate și cu obezitateaOrganizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 1,9 miliarde de adulți la nivel mondial (aproximativ 39% din populaţia lumii) sunt considerați supraponderali.

Dintre aceștia, peste 650 de milioane trăiesc cu obezitate (aproximativ 13% din populația globală). Până în 2025, se estimează că prevalența obezității globale la adulți va ajunge la 18% la bărbați și peste 21% la femei, deși distribuția relativă pe sexe va varia în funcție de țară.

TABEL 1: Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind indicele de masă corporală, datele circumferinței taliei pentru supraponderalitate/obezitate și asocierea cu riscul de îmbolnăvire

Obezitatea afectează sănătatea cardiovasculară

Mecanismele multiple asociate cu obezitatea determină modificări structurale, funcționale, umorale și hemodinamice, care pot genera BCV, în special boala coronariană, insuficiență cardiacă și aritmii.

Anomaliile/modificările cardiovasculare asociate cu adipozopatie și alte tulburări ale greutății corporale, sunt definite în funcție de :

  1. Traseul electrocardiografic (ritm cardiac crescut, interval PR (interval electrocardiogramă) crescut, Interval QRS (complex electrocardiogramă) crescut, scăderea tensiunii arteriale, creșterea intervalului QT etc.)
  2. Monitorizarea hemodinamică (frecvență cardiacă crescută – la persoanele sedentare, creșterea volumului sanguin, modificări vasculare, creșterea debitului cardiac, creșterea rezistenței vasculare sistemice – la cei cu hipertensiune arterială și rezistență la insulină etc.)
  3. Structural (steatoză miocardică, apoptoză, fibroză, remodelarea ventricularăși hipertrofia ventriculară stângă, dilatarea atrială stângă etc.)
  4. Funcțional (hipoxie cauzată de apneea în somn, ateroscleroză, tromboză, disfuncție diastolică și sistolică a ventriculului stâng, obstrucția coronariană, ischemie miocardică,tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară)

TABEL 2: Clasificarea bolilor cardiovasculare asociate cu obezitatea și a complicațiilor asociate cu riscul cardiovascular

Planul de acțiune al Federației Mondiale a Inimii și al Federației Mondiale a Obezității privind managementul riscului cardiovascular asociat obezității

Următorul plan de acțiune își propune să ajute la identificarea și reducerea riscului de BCV și mortalitate asociat obezității. Cele două federații recunosc diversitatea sistemelor de asistență medicală de la nivel global și susțin că implementarea acestor recomandări ar trebui adaptată în funcție de disponibilitatea resurselor și serviciilor locale.

  1. Baza de dovezi din ce în ce mai mare sugerează că obezitatea contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare prin anumite mecanisme directe și indirecte. Prin urmare, sunt necesare strategii eficiente pentru a preveni obezitatea la nivelul populației și pentru a sprijini persoanele supraponderale/obeze.
  2. Având în vedere multitudinea de dovezi care asociază BCV cu obezitate, evaluarea riscului CV și strategiile agresive de reducere a riscului în rândul celor supraponderali/obezi ar trebui să contribuie la reducerea poverii morbidității și mortalității.
  3. Chiar dacă răspunsurile indivizilor diferă foarte mult, modificările stilului de viață (de exemplu, alimentație sănătoasă, activitate fizică) duc la scăderea în greutate (independent de pierderea în greutate) și beneficii CV pe termen lung. Consilierea privind activitatea fizică poate fi luată în considerare pentru persoanele din categoria de risc, care sunt interesate sau receptive la tratament.
  4. Potențialele beneficii ale opțiunilor de tratament farmacologic pot fi luate în considerare împreună cu modificările stilului de viață, în conformitate cu recomandările actuale.
  5. S-a demonstrat că chirurgia bariatrică promovează pierderea în greutate, reduce factorii de risc CV și scade riscul general de BCV. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să discute serviciile adecvate de chirurgie bariatrică cu persoanele care suferă de obezitate severă.
  6. Evaluarea compoziției corporale este recomandată persoanelor supuse reabilitării cardiace pentru a-i identifica pe cei care au adipozitate totală sau viscerală în exces și care sunt susceptibili de a beneficia de investigații suplimentare privind riscul CV (de exemplu, evaluarea lipidelor). Există cazuri în care adipozitatea totală sau viscerală nu este detectată la indivizii cu un IMC relativ scăzut.
  7. Opțiunile viitoare de tratament pentru obezitate au potențialul de a produce o pierdere substanțială și susținută în greutate și oferă oportunitatea de a clarifica impactul reducerii intenționate a greutății asupra riscului CV și a mortalității. Între timp, clinicienii ar trebui să diagnosticheze obezitatea la persoanele cu BCV sau cu risc de BCV pentru a permite o abordare mai bună, centrată pe pacient, și pentru a maximiza șansele de a obține o greutate corporală sănătoasă și un risc redus de BCV.

 

Sursă: academic.oup.com