Jumătate din persoanele internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, diagnosticate cu picior diabetic şi care necesitau amputaţie au putut evita această intervenţie invalidantă prin procedura tratamentului endovascular, a declarat managerul unităţii medicale Vasile Rîmbu, la deschiderea celui de al cincilea Workshop & Hand-On de tratament minim invaziv în ischemia critică a piciorului diabetic.

El a spus că, prin înfiinţarea Centrului pentru piciorul diabetic, în 2012, s-a dat startul acestui proiect care se derulează în prezent şi că, ulterior, s-a reuşit punerea în funcţiune a unui centru de radiologie şi cardiologie intervenţională în parteneriat public-privat.

Totodată, Rîmbu a afirmat că prin înfiinţarea şi funcţionarea celor două centre s-au creat premisele ca SJU Suceava să intre în Programul naţional de radiologie intervenţională, fiind primul spital neuniversitar din ţară care a accesat acest program, în care a fost inclus în 2015, iar din 2016 toate intervenţiile se fac prin intermediul angiografului primit graţie prof. dr. Radu Deac.

Potrivit lui Rîmbu, în această perioadă, au fost investigaţi peste 800 de pacienţi, dintre care 550 au beneficiat de tratament endovascular la picioare. “Efectul cel mai vizibil al acestui tratament a fost reducerea cu 50 la sută a amputaţiilor la Spitalul Judeţean (….) În perioada 2013-2018, au fost internate 744 de persoane cu diabet şi picior diabetic ce necesitau amputaţie. Prin tratamentul minim invaziv s-au salvat de la amputaţie 386 de persoane”, a spus Rîmbu, precizând că amputarea unui picior diabetic are costuri de circa 20.000 de lei, iar intervenţia minim invazivă este de 7.000 de lei.

Managerul SJU Suceava a subliniat că doreşte să fie dezvoltat acest program şi că unitatea medicală suceveană a asigurat finanţare din fonduri proprii atunci când banii alocaţi prin program au fost insuficienţi, precizând că intenţionează să înfiinţeze un centru zonal de radiologie intervenţională la Suceava. “Ne exprimăm disponibilitatea, elanul şi intenţia clară de a înfiinţa, organiza şi pune în funcţiune la Suceava un centru zonal de radiologie intervenţională”, a spus Rîmbu. AGERPRES