Noile cercetări de la Johns Hopkins Medicine, Baltimore, SUA au descoperit că obezitatea slăbește contracția musculară la pacienții cu insuficiență cardiacă cu o fracție de ejecție păstrată (HfpEF).

Acest tip de insuficiență cardiacă se întâlnește în primul rând la femeile slabe, în vârstă, cu tensiune arterială crescută și cu mușchii cardiaci mai groși. Pe măsură ce incidența obezității și a diabetului a crescut, mulți pacienți cu HFpEF sunt acum obezi sever, cu presiuni sanguine nu la fel de mari și mușchiul inimii nu la fel de gros.

În studiul lor, cercetătorii spun că „descoperirile surprinzătoare ajută la câmp”, întrucât contestă opinia conform căreia boala este legată de a avea o inimă rigidă, care nu se poate relaxa.

“Obezitatea pare să fi modificat contracția mușchiului inimii. „P” în HFpEF înseamnă păstrat și asta ar fi trebuit să fie contracția mușchiului. Dar, deoarece mai mulți pacienți sunt obezi și rezultatele noastre arată că aceasta reduce rezistența la contracție, va trebui să regândim conceptele și împreună cu aceasta, tratamentele noastre”, spune autorul principal al studiului David Kass, MD, profesorul de cardiologie al Abraham și Virginia Weiss de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Această formă de insuficiență cardiacă a fost tratată cu medicamente care deseori reduc puterea de contracție, îmbunătățind în același timp relaxarea inimii. Cercetări suplimentare, vor stabili dacă această abordare trebuie modificată.

Ca parte a evaluării pacienților cu HFpEF, o mică bucată de mușchi cardiac este colectată folosind o procedură standard de biopsie cardiacă. Eșantioanele de biopsie prelevate de la pacienții care erau mai puțin obezi (un indice de masă corporală sau IMC, în medie 30), dar au avut tensiune arterială ridicată și mușchiul inimii gros au fost comparate cu cei cu obezitate severă (IMC în medie 40), dar tensiunea arterială mai mică și cu mușchiul inimii ma puțin gros.

Cercetătorii au luat celulele musculare unice din aceste probe și au studiat funcția lor. Când aceștia au adăugat calciu pentru a stimula contractarea celulelor, cei din grupul mai puțin obez au răspuns normal.

Cu toate acestea, răspunsul forței la calciu ridicat a fost redus cu 40% la celulele de la pacienții cu obezitate. La un al treilea grup de pacienți care au avut atât hipertensiune arterială, cât și muchiul inimii mai gros, precum și obezitate severă, răspunsul forței în celulele cărora li s-a administrat calciu a fost redus în mod similar cu cel din grupul cel mai obez.

Kass și colegii săi cred că acest lucru indică obezitatea ca factor cheie.

HFpEF a fost denumit anterior insuficiență cardiacă diastolică, subliniind ideea că, deși inima s-ar putea contracta normal, nu s-a umplut corect cu sânge atunci când inima s-a relaxat în pregătirea pentru următorile bătăi. În timp ce contracția păstrată pare în regulă pentru pacienții mai puțin obezi cu hipertensiune arterială și mușchi gros al inimii, nu pare să fie valabil și în cazul celor cu obezitate severă.

Obezitatea severă modifică baza biologiei umane, s-a confirmat si cu apariția pandemiei cu COVID-19, deoarece obezitatea s-a dovedit a fi un factor de risc independent pentru o boală mai severă și un rezultat mai slab. Multe dintre efectele virusului COVID-19 asupra funcției arterelor, a sistemului imunitar și a inflamației, precum și a metabolismului și a stresului cardiac pot fi, de asemenea, relevante pentru HFpEF.

„Nu știm încă de ce apare această forță redusă. Dar, încercăm să ne dăm seama, iar în acest sens vom testa medicamente noi și diferite pentru a îmbunătăți contracția și a personaliza tratamentul pentru pacienții noștri cu HFpEF și obezitate”, încheie David Kass.

Johns Hopkins Medicine are una dintre puținele clinici dedicate HFpEF din SUA, condusă de co-autorul studiului Kavita Sharma, M.D., profesor asociat de medicină și director al programului de transplant de insuficiență cardiacă la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Studiul a fost publicat pe 2 decembrie 2020, în revista de specialitate din domeniul cardiologiei Circulation.

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2021-01-obesity-weakens-heart-muscle-patients.html