Prof. David Armstrong este unul dintre autorii unei cercetări extinse pe o perioada de 13 ani, care a avut ca și focus legătura dintre complicațiile diabetului zaharat de la nivelul picioarelor și rata mortalității în rândul acestor persoane.

Rezultatele cercetării au arătat că ulcerațiile apărute la nivelul picioarelor în cazul persoanelor cu diabet, artropatia Charcot și amputațiile minore și majore de la nivelul picioarelor sunt corelate cu mortalitatea la 5 ani. Rata mortalității la 5 ani pentru aceste persoane este de: 29% în cazul artropatiei Charcot, 30.5% în cazul piciorului diabetic cu ulcerații, 46.2% în cazul amputațiilor minore și respectiv 56.6% in cazul amputatiilor majore.

Aceste rate ale mortalității sunt mai mari sau comparabile cu cele ale diverselor forme de cancer. Spre exemplu, cancerul de sân are o mortalitate la 5 ani de 9% și de 80% în cazul cancerului pulmonar. Mai mult, mortalitatea combinată pe 5 ani pentru toate cazurile de cancer raportate a fost de 31.0%.
“Diabetul poate fi mai periculos decât multe forme de cancer,” consideră Prof. David Armstrong. Ulceraţiile şi infecţiile de la nivelul picioarelor reprezintă factori de risc major pentru spitalizarea persoanelor cu diabet zaharat.

 

Material integral pe Picioruldiabetic.ro