Declanșarea pandemiei COVID-19 a adus o perioadă dificilă pentru pacienţii cu diabet, plină te temeri şi anxietăţi. Mulţi s-au temut că nu îşi vor putea achiziţiona medicaţia necesară, şi-au făcut griji pentru viaţa lor, în condiţiile în care ştim că persoanele cu diabet au reprezentat o categorie mult mai expusă acestui nou tip de virus, spune Mohai Endre, președintele Asociației Viitorul Diabeticilor Tg. Mureș, într-un interviu pentru portalul specializat RoDiabet.ro

El spune că s-a păstrat permanent legătura cu membrii asociaţiei în această perioadă de izolare, comunicând telefonic şi prin intermediul reţelelor sociale, în special pe Facebook şi pe messenger.

Cu medicii de familie și cu medicii specialiști am ținut legătura prin e-mail sau telefonic. Am comunicat cu uşurinţă astfel, nefiind nevoie de folosirea cardului de sănătate. În cazul persoanelor care nu au avut acces la internet şi implicit nu s-au putut deplasa pentru a-şi procurara tratamentul necesar, neam mobilizat şi am reuşit să le livrăm medicaţia la domiciliu, astfel încât nimeni să nu rămână fără tratament, explică  Mohai Endre.

Președintele Asociației Viitorul Diabeticilor Tg. Mureș recunoaște că această perioadă destul de lungă de izolare a avut consecinţe negative atât asupra psihicului, cât şi a stării fizice a persoanelor cu diabet. A fost destul de dificil să stăm departe de cei dragi şi să stăm cu grija că avem un risc mai mare de expunere decât alte persoane. Deşi starea de izolare a trecut, este important pentru persoanele cu diabet să aibă mare grijă de sănătatea lor, să respecte normele de igienă, distanţarea social şi mai ales indicaţiile medicului diabetolog”, conchide Mohai Endre.