Prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) la pacienții cu diabet de tip 2 tratați în îngrijirea primară ar trebui să fie o prioritate urgentă. Este concluzia unui studiu (link direct studiu) publicat de Ziua Mondială a Diabetului în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Cel mai șocant rezultat al studiului nostru a fost că marea majoritate a pacienților (93%) cu diaber de tip 2 au avut un risc ridicat sau foarte mare de evenimente fatale în deceniul trecut. Jumătate dintre pacienții din grupul cu risc foarte mare nu aveau antecedente de boli de inimă, ceea ce înseamnă că nu primeau medicamente pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat autorul studiului, Dr. Manel Mata-Cases, medic generalist la Institutul Catalan al Sănătate din Sant Adrià de Besòs

„Din câte știm, acest studiu, care a fost efectuat pe aproape 375.000 de persoane dintr-o bază de date de populație bine validată ilustrează situația din regiunea Mării Mediterane pentru prima dată. În mod tradițional, riscul cardiovascular în regiune a fost mai mic decât în centrul și nordul Europei sau decât în SUA; prin urmare, rezultatele noastre ar trebui să genereze îngrijorare și un apel la acțiune pentru a preveni infarcturile și accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu diabet de tip 2 gestionate în îngrijirea primară”, a adăugat el.

 

Articoliul integral pe Dcmedical.ro