La nivel mondial, aproape 40% din populație este supraponderală și 13% suferă de obezitate.

Obezitatea este asociată cu un risc crescut de deces precoce, precum și apariția altor afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul și chiar infertilitate.

Menținerea unei greutăți în limitele normale, după o slăbire cu ajutorul unei diete, constituie, pentru persoanele cu obezitate, o problemă importantă.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Hvidovre au finalizat un nou studiu, ce a constat în testarea a patru tipuri diferite de tratament în urma unei pierderi în greutate induse de dietă. Cercetătorii demonstrează pentru prima dată cum este posibil ca persoanele cu obezitate să își mențină pierderea în greutate pe termen lung.

Într-un studiu clinic randomizat, grupul de cercetători a descoperit un tratament extrem de eficient după o scădere în greutate indusă de dietă, prin combinarea exercițiului moderat până la intensiv cu medicația pentru obezitate care inhibă pofta de mâncare, un analog cu hormonul GLP-1.

“Aceasta este o nouă metodă pentru medici, dieteticieni și terapeuți fizici pe care să o folosească în practică. Problema este că oamenii luptă împotriva nevoilor biologice puternice atunci când slăbesc. Pofta de mâncare crește simultan cu scăderea consumului de energie, iar acest lucru contracarează întreținerea pierderii în greutate. Avem un hormon stimulator al apetitului, care crește dramatic atunci când slăbim și simultan, nivelul hormonilor care suprimă pofta de mâncare scade dramatic. În plus, o scădere în greutate poate provoca pierderea masei musculare, în timp ce organismul reduce consumul de energie”, explică Signe Torekov, autorul studiului.

La studiu au participat 215 persoane cu obezitate. Participanții au urmat inițial o dietă cu conținut scăzut de calorii timp de opt săptămâni, unde fiecare a pierdut aproximativ 13 kg, ceea ce a adus îmbunătățiri semnificative sănătății, mai exact o scădere a nivelului zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.

Participanții au fost apoi împărțiți în mod aleatoriu în patru grupuri. Două dintre grupuri au primit medicamente placebo, în timp ce celelalte două grupuri au primit medicamente pentru obezitate. Dintre cele două grupuri placebo, un grup a urmat un program de exerciții fizice de minimum 150 de minute de activitate fizică la intensitate moderată sau 75 de minute la intensitate mare, în timpul săptămânii, sau o combinație a celor două, în timp ce celălalt grup și-a menținut nivelul normal de activitate fizică. Cele două grupuri care au primit medicamente pentru obezitate au fost împărțite într-un grup cu și un grup fără un program de exerciții fizice.

Toți participanții la studiu au fost cântăriți lunar și au primit consiliere nutrițională și dietetică, cu accent pus pe pierderea în greutate sănătoasă.

După un an, grupul care a urmat exerciții fizice și grupul cu medicamente pentru obezitate și-au menținut pierderea în greutate de 13 kg, dar s-a observant și o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Cei din grupul placebo s-au îngrășat cu jumătate din greutatea pierdută inițial și au apărut  factorii de risc, precum diabetul de tip 2 și boli cardiovasculare.

Cele mai bune rezultate au avut loc în grupul combinat, cel care a urmat programul de exerciții fizice și a primit medicamente pentru obezitate. Cercetătorii au observat o scădere suplimentară în greutate în acest grup, iar scăderea totală în greutate a fost de aproximativ 16 kg pe parcursul unui an.

Beneficiile pentru sănătate au fost, de asemenea, duble față de fiecare dintre tratamentele unice, și anume, de două ori pierderea kilogramelor, păstrând în același timp masa musculară, reducerea zahărului din sânge și îmbunătățirea calității vieții.

Cele două grupuri care au făcut exerciții fizice au pierdut masa grasă și au câștigat masă musculară. Acest lucru indică o scădere în greutate sănătoasă.

Odată cu acest studiu, cercetătorii speră că  acum persoanele cu obezitate, împreună cu specialiștii, pot crea un cadru util pentru menținerea pierderii în greutate pe termen lung.

Studiul a fost publicat jurnalul medical The New England Journal of Medicine.

Material preluat și tradus de pe Medicalxpress.com