La recentul Congres al European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), de la Atena, medicul român Dr. Anca Hâncu a fost aleasă în onoranta funcție de secretar general.

ELMO este un organism european care reunește medici, dar și personal medical, fiind condus de un Board ales pentru o perioadă de 4 ani. În acest an, în funcția de președinte a fost ales Dr. Ioannis Arkadianos, vicepreședinte – Dr. Ioan Hanes, secretar general – Dr. Anca Hâncu, iar ca membri – Prof. Dr. Robert Kelly și Dr. Andre Roquefort.

“La alegeri poți candida doar dacă ești medic, dacă ești membru ELMO și dacă ai desfășurat acțiuni semnificative la nivel european. Toți candidații ne-am prezentat în fața membrilor și ne-am expus proiectele la care vom lucra. Eu am anunțat că doresc să implementez la nivel european proiectul de acreditare a centrelor de medicina stilului de viață, dar și parteneriate cu alte societăți, precum și proiecte educaționale”, menționează Dr. Anca Hâncu într-un interviu acordat portalului DespreObezitate.ro.

Dr. Anca Hâncu este recunoscută drept personalitatea care s-a luptat cel mai mult în ultimii ani pentru ca medicina stilului de viață să fie recunoscută ca specialitate medicală și în România. Doar evenimentele “Dialogurile obezității„, organizate de ea în acest an, au strâns peste 3000 de participanți.

“Deocamdată Grecia stă foarte bine la acest capitol, sunt invitată acolo să particip ca lector la un master european care se va desfășura online, ce va acredita consilieri de medicina stilului de viață. În România am desfășurat multe acțiuni educaționale și vom continua, cu sprijinul Consiliului Științific care reunește nume de marcă ale medicinii românești”, arată Dr. Anca Hâncu.

În ceea ce privește recentul Congres ELMO de la Atena, interlocutoarea noastră subliniază că au fost prezenți medici interesați de acest domeniu din întreaga Europă, dar și din Argentina, Peru, Canada sau Dubai. “Nivelul științific al prezentărilor, pregătirea sesiunilor a fost superioară anilor anteriori. Se prevede în continuare o evoluție științifică semnificativă, multe acțiuni educaționale coordonate european, dar și colaborări cu alte asociații științifice. De exemplu, acum lucrez împreună cu alți membri ai Board-ului la un articol pentru American Journal of Lifestyle Medicine. Sunt mândră și recunoscătoare pentru alegerea în aceasta poziție, dar și motivată să lucrez pentru a face din acest domeniu o zonă de top în medicina românească”.

 “Medicina stilului de viață merge spre recunoașterea la nivel european a acestei ramuri ca disciplină / competență separată, dar și la crearea unor instituții specializate de îngrijire și consiliere, în care prin stilul de viață să se realizeze prevenția, tratamentul sau chiar remisia anumitor afecțiuni. Toate având la bază evidențe științifice, ghiduri medicale, meta-analize recunoscute de lumea medicală”, conchide Dr. Anca Hâncu.

ANCA HÂNCU este medic generalist, doctor în științe medicale – nutriție și secretar general al Board-ului ELMO, desfășurând multiple proiecte de stil de viață sănătos în ultimii zece ani. De trei ani este președinta Asociației medicale de prevenție prin stil de viață sănătos, prin care aduce știința nutriției în comunitatea medicală, organizând simpozioane, acțiuni educaționale cu teme valoroase și speakeri de prestigiu. Autor de articole științifice în reviste medicale, dar și autor sau coordonator de cărți, printre care “Viața sănătoasă e un stil“, “Medicina stilului de viață și bolile cronice, prevenție dar și tratament”, Dr. Anca Hâncu este un profesionist în medicină și vocea care aduce argumente pentru a sublinia importanța stilului de viață în păstrarea sănătății.

EUROPEAN LIFESTYLE MEDICINE ORGANIZATION (ELMO) este o organizație științifică, medicală cu sediul la Geneva (Elveția). Dedicată cercetării, prevenirii și tratamentului bolilor cronice și bolilor legate de stilul de viață, promovând medicina bazată pe dovezi. ELMO numără peste 440 de membri din 50 de țări din întreaga lume. ELMO are reprezentanți de țară în 18 țări europene și Ambasadori în 16 țări din întreaga lume. Bolile legate de stilul de viață sunt astăzi cauza principală de mortalitate și dizabilitate de pe planetă, iar OMS apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa.