Un nou sondaj prezintă faptul că medicii susțin testarea timpurie și comunicarea transparentă cu pacienții care suferă de boală cronică de rinichi asociată cu diabetul de tip 2.

Rezultatele au fost anunțate prin intermediul unui comunicat, publicat de Ziua Mondială a Rinichiului.

„Colaborarea dintre un medic primar și un nefrolog este asociată cu îmbunătățirea calității îngrijirii, cu întârzierea procesului de dializă și testare mai frecventă. Cu toate acestea am vrut să înțelegem mai bine o parte dintre provocările cu care se confruntă echipa medicală în ceea ce privește comunicarea cu pacientului, precum și îmbunătățirea aspectelor cunoscute”, a spus dr. German Guerrero, director executiv la Centrul Cardiorenal din cadrul companiei Bayer.

În cadrul sondajului, realizat pentru a înțelege atitudinile și provocările cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sănătății în diagnosticarea, gestionarea și tratamentul BCR asociată cu diabetul de tip 2, cercetătorii au chestionat 1.000 de respondenți. Respondenții au inclus nefrologi (n=200), medici primari (n=500), asistente și asistenți medicali (n=300).

Răspunsurile au arătat că medicii consideră că îngrijirea poate fi îmbunătățită și că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 trebuie testați pentru BCR mai des și mai devreme. În plus, medicii primari și nefrologii au avut opinii diferite despre cine ar trebui să fie principalul profesionist medical care se ocupă de tratamentul și managementul pacientului. Nefrologii consideră că ei ar trebui să fie medicul principal în aceste cazuri, în timp ce medicii primari cred că e rolul lor.

În plus, 84% dintre medici au fost de acord că pacienții sunt adesea nepregătiți pentru diagnosticul lor, iar 88% au fost de acord că este necesar un limbaj mai transparent atunci când este vorba despre riscul de BCR la pacienții cu diabet de tip 2.

Principalele provocări cu care se confruntă medicii sunt reprezentate de: confuzia pacienților în ceea ce privește specialistul căruia ar trebui să se adreseze(77%), lipsa comunicării în timp util (64%), accesul limitat la alți specialiști (58%) și rolurile și responsabilitățile nedefinite între specialiști (58%).

„Aceste rezultate întăresc importanța angajamentului nostru de a identifica resursele și programele care vizează o mai bună înțelegere a managementului BCR , precum și extinderea screeningului și a managementului îngrijirii medicale timpurii. Împreună – cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu comunitatea extinsă a nefrologilor (și nu numai) – avem posibilitatea de a îmbunătăți diagnosticul și gestionarea BCR pentru a putea obține progrese în cadrul îngrijirii medicale”, a spus Guerrero.

 

Sursă: www.healio.com