”Persoanele cu diabet trăiesc cu un stres foarte mare și se simt abandonate de acest sistem care nu face față problemelor actuale”, este descrierea prezentului context ”trist, foarte trist”, făcută de Maria Angela Mesaroş, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România și al Fundaţiei ”Speranţa Diabeticilor”, Turda, într-un interviu pentru portalul CASPA.ro.

În ceea ce privește provocările întâmpinate de persoanele cu diabet, Mesaroș a vorbit despre faptul că mulți dintre ei nu se duc la controalele periodice pentru complicațiile diabetului zaharat, din cauza fricii de contaminare cu SARS-COV 19:  ”Sunt pacienți care stau cu glicemii mari acasă (300-450), care refuză internarea în spital, dar sunt și persoane care apelează la serviciile medicale; alergătura prin farmacii pentru a-și găsi tratamentul pe bază de metformină, care nici acum nu se găsește, este aceeași, ca și în 2020.”

Cele mai stringente probleme

Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, în special, cele mai stringente probleme sunt, potrivit lui Mesaroș, cele legate de lipsa antidiabeticelor orale (siofor, metformin, metfogama, meguan, janumed, glucofage în doze de 1000 mg): ”Persoanele cu diabet zaharat ajung să își înjumătățească necesarul de medicamente, pentru a avea o perioadă mai lungă de timp, sau să facă pauze de zile între ele. De cine depind acestea? Ministrul Sănătații, CNAS, ANMDMR, care nu arată un interes major pentru rezolvarea acestei probleme, iar costurile vor crește, din cauza agravării complicațiilor persoanelor cu diabet zaharat. Alte probleme se referă la neputința persoanelor cu diabet de a face programare pentru a face vaccinul pentru covid, platforma nu funcționează, la call-center stau ore cu telefonul în mână și nu pot obține programare, lipsa de implicare a medicilor de familie, pentru a programa pacienții cronici. Un foarte mare stres asupra persoanelor cu diabet, care se simt abandonate de acest sistem care nu face față problemelor actuale, trist, foarte trist.”

Demersuri pentru soluționarea problemelor

”Ca președinte al Fundației Speranța Diabeticilor, pot să spun că am fost acolo pentru toți cei care au avut nevoie de consiliere, informare, ajutor. Acesta este lucrul cel mai important care trebuie făcut în permanență, ca persoana cu diabet zaharat să știe că ești acolo pentru el, când are nevoie de tine. Ca președinte al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, care este un cumul de asociații și care reprezintă interesele persoanelor cu diabet zaharat, am făcut demersuri pentru soluționarea problemelor, am răspuns la mii de telefoane, mms-uri, sms-uri, email-uri, în care cereau ajutorul, sfatul la ce și cum ar trebui să procedeze, iar acest lucru nu a fost tocmai ușor”, a mai arătat Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România și al Fundaţiei ”Speranţa Diabeticilor”, Turda.