Diabetul zaharat, o afecțiune metabolică cronică, necesită o atenție specială în sezonul rece. Schimbările de temperatură, alimentația și activitatea fizică pot influența controlul glicemiei. Gestionarea diabetului în mod corespunzător în timpul iernii devine esențială pentru a preveni complicațiile și a asigura o stare de sănătate optimă, spune spune Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat la Hyperclinica Medlife Oradea, într-un material realizat pentru RoDiabet.ro.

 

Controlul Glicemiei

În sezonul rece, monitorizarea regulată a nivelului de glucoză devine crucială. Variabilitatea temperaturilor poate afecta sensibilitatea la insulină, necesitând ajustări ale planului de tratament. Consultarea medicului pentru ajustarea dozelor de insulină sau medicamente orale este importantă. Răspunsul organismului la tratament poate varia în funcție de condițiile de iarnă.

În același timp, menținerea unei alimentații echilibrate este esențială. Alimentele bogate în fibre și cu un indice glicemic scăzut pot contribui la controlul glicemiei.

Consumul adecvat de apă este la fel de important în iarnă precum în oricare alt sezon. Hidratarea corectă poate ajuta la menținerea echilibrului glucozei în sânge.

Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la temperaturile scăzute. Este esențial să se protejeze de hipotermie prin îmbrăcăminte adecvată și evitarea expunerii prelungite la frig.

 

Activitatea fizică și diabetul iarna

Iarna trebuie înlocuite activitățile fizice în aer liber cu exerciții indoor, pentru a menține nivelul de activitate fizică fără expunere la temperaturi extreme. Monitorizarea glicemiei înainte și după exercițiu este esențială. Schimbările în regimul de exercițiu pot necesita ajustări ale tratamentului diabetului.

 

Complicații Specifice Sezonului Rece

Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile la complicații ale infecțiilor respiratorii. Vaccinarea antigripală devine crucială pentru prevenirea acestor complicații. De asemenea, protejarea picioarelor de temperaturile scăzute și menținerea unei igiene riguroase previne complicațiile piciorului diabetic.

În concluzie, gestionarea diabetului zaharat în sezonul rece implică o abordare atentă și personalizată. Consultarea regulată cu profesioniștii din domeniul sănătății, adaptarea tratamentului la schimbările de mediu și menținerea unui stil de viață sănătos sunt cheia menținerii controlului glicemiei și a unei stări generale de sănătate în sezonul rece.

 

Surse:

  1. American Diabetes Association. (2022). Winter and Your Diabetes.
  2. Diabetes UK. (2022). Diabetes and cold weather.
  3. International Diabetes Federation. (2022). Managing Diabetes in Cold Weather.

 

Text realizat de Dr. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, pentru platforma RODIABET. Mai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Oana Pop: https://www.facebook.com/dr.oanapop și https://www.instagram.com/dr.oana_pop/.